Aktuelno iz kulture

"Komedija na tri sprata" savladala "Crnog Adama": Domaći film nadmašio superheroja po gledanosti u srpskim bioskopima

Komentari

Autor: Staša Rosić

05/11/2022

-

19:53

"Komedija na tri sprata" savladala "Crnog Adama": Domaći film nadmašio superheroja po gledanosti u srpskim bioskopima
"Komedija na tri sprata" savladala "Crnog Adama": Domaći film nadmašio superheroja po gledanosti u srpskim bioskopima - Copyright Emilija Stanišić/Promo, Tanjug/AP/Warner Bros. Pictures

veličina teksta

Aa Aa

Domaći film "Komedija na tri sprata", debitantski film rediteljke Sandre Mitrović, u produkciji kuća Filmland i Telekom Srbija, postao je najgledaniji film u domaćim bioskospima u protekloj nedelji.

Prema novom izveštaju Filmskog centra Srbije, ostvarenje koje govori o luckastim, ali dobrodušnim stanarima jedne beogradske zgrade, našlo se na prvom mestu sa više od 16.000 gledalaca u protekloj nedelji, a od njegove premijere 18. oktobra, ukupno ga je videlo više od 35.122 ljudi.

Projekat "Komedija na tri sprata" doživeo je velike ovacije na svom pretpremijernom prikazivanju u okviru 57. Filmskog festivala u Nišu u avgustu ove godine, a onda je predstavljen i publici u Novom Sadu i Mladenovcu.

Glavne junake igraju Jelisaveta Seka Sablić, Slobodan Boda Ninković, Vesna Trivalić, Dragan Gagi Jovanović, Nataša Tapušković, Ljubomir Bandović, ali i mlađe snage - Miodrag Radonjić, Vanja Nenadić i Pavle Mensur, dok u efektnim epizodama gostuju Miloš Samolov, Viktor Savić, Miona Marković.

Predstavljamo vam i ostale filmove koji su se našli na listi najgledanijih u domaćim bioskopima:

"Crni Adam"

U filmu "Crni Adam" popularni glumac Dvejn Džonson prvi put se našao u ulozi superjunaka.

Reč je o spinofu ostvarenja "Shazam!" iz 2019. godine i 11. filmu iz takozvanog "DC proširenog univerzuma".

Ovo je takođe prvi put da se Crni Adam nađe na velikom platnu, ali u stripovima taj lik ima dugu i komplikovanu prošlost. Prvi put je nacrtan 1945. godine kao drevan i pokvaren zlikovac ali je tokom godina je evoluirao od zlikovca do antiheroja koja balansira na ivici između dobra i zla.

U filmu koji je režirao Haime Kolet Sera, tvorac još jednog Džonsonovog filma "Jungle Cruise", gotovo 5.000 godina nakon što je dobio sve moći egipatskih bogova i isto tako bio zatvoren, Crni Adam oslobođen je iz svoje zemaljske grobnice, spreman da oslobodi svoj jedinstveni oblik pravde u modernom svetu

"Dečak delfin"

Treće mesto najgledanijih filmova u domaćim bioskopima zauzeo je rusko-iranski animirani film "Dečak delfin" 

U ovom ostvarenju, nakon pada aviona u more, delfin Danilo spasava malog dečaka iz pobesnelih talasa. Od tada, prijatelji, skoro braća, bezbrižno odrastaju zajedno u čarobnim morskim dubinama. Sve dok jednog dana mir njihovog radosnog malog sveta ne uništi zla hobotnica. On proteruje dečaka na kopno, gde će morati da nauči da živi među ljudima i shvati tajnu svog porekla. Novi prijatelj, dobrodušni kapetan i delfin Danilo pomoći će dečaku da se nosi sa svim nedaćama - bilo na dnu mora ili na misterioznim dalekim ostrvima. Na tom putu, očekuju vas fantastične avanture.

"Đavolji plen"

Dva horor filma bila su najgledanija u srpskim bioskopima u protekloj nedelji, a jedan od njih je "Đavolji plen", koji prati priču mlade časne sestre En, koja se u okviru Katoličke crve obučava za obred egzorcizma.

Iako je časnim sestrama zabranjeno da izvode taj opasni obred, profesor prepoznaje njenu nadarenost i pristaje da je trenira. Uz podršku mentora, dopušteno joj je da posmatra i prisustvuje stvarnim praksama. Kada se susretne s jednim od najtežih slučajeva, splasnuće njena želja i volja za dokazivanjem. 

Tokom tih mučnih susreta, sestra En suočava se licem u lice s demonskom silom koja napada ustanovu u kojoj radi i ima tajanstvene veze s njenom prošlošću. Tada se moć zla i njene vlastite zapanjujuće sposobnosti u potpunosti razotkrivaju.

"Karta za raj"

Nerazdvojni prijatelji i oskarovci Džordž Kluni i Džulija Roberts ponovo su zajedno u filmu pod nazivom "Karta za raj" (Ticket To Paradise).

Ovog puta, igraju bivše partnere u zajedničkoj misiji da spreče svoju zaljubljenu ćerku da napravi istu grešku koju su i oni sami nekada napravili.

Kritičari su ranije pisali o tome da bi ovaj film mogao da označi povratak popularnosti romantičnih komedija, žanra koji je već godinama zanemaren u Holivudu, a sudeći po uspehu koji ostvaruje u bioskopima, to je vrlo verovatno.

"Osmeh"

Pored "Đavoljeg plena", na listi je i horor "Osmeh", koji se od 29. septembra prikazuje u domaćim bioskopima. U Americi je zaradio impresivnih 22 miliona dolara tokom prvog vikenda prikazivanja, što je jedan od najboljih rezultata kada je reč o horor žanru u ovoj godini.

Film u režiji Parkera Fina prati doktorku Rouz Kote koja, nakon što je bila svedok bizarnog, traumatičnog događaja u koji je bio umešan i jedan pacijent, počinje da oseća zastrašujuće pojave koje ne može da objasni.

Dok nezamislivi užas polako obuzima njen život, Rouz mora da se suoči sa svojom problematičnom prošlošću, kako bi preživela i pobegla od svoje zastrašujuće, nove stvarnosti.

Glavna uloga poverena je Sozi Bejkon, inače ćerki Kevina Bejkona i Kire Sedžvik, a igraju i Džesi T. Ašer, Kajl Galner, Robin Vajngert i mnogi drugi.

"Noć veštica: Kraj"

Poslednji nastavak franšize "Noć veštica" pod nazivom "Halloween Ends" poslednji je u kom ćemo Džejmi Li Kertis videti u ulozi Lori Stroud, pa nije ni čudo što je jedan od najgledanijih.

Njena junakinja se po poslednji put susreće sa samim otelotvorenjem zla, Majklom Majersom, u finalnoj borbi, a samo jedno od njih će preživeti.

Kertis tumači ovaj lik više od četiri decenije, što je jedan od najdužih odnosa glumac-lik u istoriji filma. Kad je franšiza obnovljena 2018. godine, film Noć veštica oborio je rekorde na bioskopskim blagajnama, postao poglavlje sa najvećom zaradom u franšizi i postavio novi rekord kada je u pitanju najbolje otvaranje za horor film u kome glumi žena.

Četiri godine nakon prethodnog ubistva za Noć veštica, Lori živi sa svojom unukom Alison i završava pisanje svojih memoara. Majkl Majers nije viđen od tada. Lori, nakon što je dozvolila duhu Majkla Majersa da upravlja njenom stvarnošću, odlučila je da se oslobodi straha i besa i da prigrli svoj život. Ali, kada je mladić Kori Kaningem optužen da je ubio dečaka koga je čuvao, to izaziva lanac nasilja i užasa koji će naterati Lori da se, jednom zauvek, konačno suoči sa zlom koje ne može da kontroliše.

"Vučje bobice"

Topla zimska priča namenjena deci osvaja pažnju najmlađe publike još od premijere na Kids festu. 

U ovom filmu devojčica Anđa od šest godina boluje od astme i njen brat Aleksa (12) brine o njoj, dok se njihovi roditelji neprestano svađaju i nalaze se očigledno pred razvodom.

Deca u takvoj toksičnoj atmosferi žele da promene sredinu i na zimskom raspustu odlaze da borave kod majčinih roditelja, ali baka i deka su suviše urbani i samoživi u svojoj vili, što deci ne prija.

Tako se mališani odlučuju da sami organizuju avanturu i odu kod druge bake i deke na selo, roditelja njihovog oca. Iako je deki i baki sumnjivo kako su deca došla sama kod njih na selo bez pratnje roditelja, ipak se obraduju i uživaju sa unucima.

Onda nastaje panika, jer su deca nestala iz kuće urbanih bake i deke, te ostatak filmske priče postaje velika potera za njima, majka i otac su se nasekirali i u potrazi za najmilijima pokušavaju nekako da se i sami (ponovo) zbliže, ukoliko nije kasno.

Uloge u pozitivnom, lirskom, nežnom i poučnom filmu "Vučje bobice" tumače - Tijana Čurović, Nada Blam, Rastko Janković, Miljana Kravić, Duško Radović, Vesna Stanojević, Rade Marjanović, dok uloge dece - brata i sestre igraju Simon Jegorović (Aleksa) i Nina Sinadinović (Anđa).

"Žena kralj"

Inspirisan istinitim događajima, "Žena kralj" prati emotivno epsko putovanje zapovednice Naniske koja obučava sledeću generaciju ratnica i priprema ih za bitku protiv neprijatelja koji je odlučio da uništi njihov način života. 

Njen lik tumači dobitnica nagrade Oskar Vajola Dejvis ("Tajni život kućnih pomoćnica", "Udovice", "Odred otpisanih") koja se mesecima pre snimanja pripremala za ulogu intenzivnim treninzima - trčanjem i borilačkim veštinama.

"Sveta Petka - Krst u pustinji"

Film "Sveta Petka - Krst u pustinji", nesvakidašnji, autorski i duhovni igrani film o najvoljenijoj i najpoštovanijoj Svetiteljki pravoslavlja, zauzeo je deseto mesto najgledanijih filmova.

Ostvarenje reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića prati život pobožne mlade Paraskeve i njen put od obične devojke do trenutka kada postaje svetiteljka.

Glavne uloge su poverene Mileni Predić, Milici Stefanović, Filipu Hajdukoviću, Jadranki Selec, Branislavu Tomaševića, Danielu Siču, Andreju Šepetkovskom i Mladenu Sovilju kao i nekolicini jordanskih glumaca. 

"Sveta Petka – Krst u pustinji" je prva srpsko-jordanska koprodukcija, podržana od Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Filmskog Centra Srbije ali i Kraljevskog filmskog centra Jordana, a snimana je sa blagoslovom Srpske Pravoslavne Crkve.

Komentari (0)

Kultura