Aktuelno iz kulture

Festival namenjen deci koji čuva sećanje na Minju Subotu

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2022

-

12:40

Festival namenjen deci koji čuva sećanje na Minju Subotu
Festival namenjen deci koji čuva sećanje na Minju Subotu - Copyright E-Stock/Masanori Yoshida

veličina teksta

Aa Aa

Prvi festival namenjen najmlađim vokalnim solistima, održaće se 8. novembra u Dečjem kulturnom centru Beograd, na dan rođenja jednog od naših najznačajnih stvaralaca za decu - Milana Minje Subote čije ime i nosi. 

Na konkurs za učešće na festivalu prijavilo se preko sto dece iz Srbije i dijaspore, uzrasta od pet do četrnaest godina, od kojih je sedamnaest osvojilo sto poena prilikom žiriranja stručne komisije.
Selekciona komisija ocenjivala je tačno intoniranje melodije, izražajnost interpretacije i kvalitet glasa.

Žiri festivala "Minja Subota" radio je u sastavu eminentnih umetnika, muzičkih pedagoga, kompozitora i dirigenata - Leontina Vukomanović (urednica festivala), Snežana Despotović (muzička urednica festivala), Mirjana Miličić Prokić (muzički pedagog) i mr Nevena Ivanović (dirigent Hora DKCB).

Prema rečima Leontine Vukomanović, festival je nastao u saradnji sa Fondacijom "Minja Subota", kako bi se sačuvalo dragoceno muzičko nasleđe koje je legendarni voditelj stvorio.

"Cilj festivala je da sačuvamo zaostavštinu istaknutog autora za decu, da podstaknemo decu da pevaju dečje pesme koje poseduju vaspitne i estetske vrednosti, da negujemo pedagoški pristup muziciranju, gde deca pevaju slobodno i neforsirano i izborimo se sa sve većim uplivom neadekvatnog muzičkog sadržaja kojim su naši najmlađi okruženi", istakla je Leontina Vukomanović.

Na završnici festivala pobednicima će biti uručene plakete i diplome, a publika će tada imati priliku da čuje interpretacije poznatih pesama uz koje su odrastale mnoge generacije.

Pored pobednika festivala, koji dolaze iz Herceg Novog, Niša, Novog Sada, Ćuprije, Smedereva, Šapca, Koceljeva i Beograda, u programu će učestvovati Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, Hor "Čarolija", Tijana Dapčević, Ivana Peters, Predrag Vuković Peđolino, Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić i Leontina Vukomanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura