Aktuelno iz kulture

Glumačka nagrada "Miloš Žutić" uručena Mikiju Krstoviću: "Iz njegovog glumačkog bića progovara pesnik scene"

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2022

-

10:52

Glumačka nagrada "Miloš Žutić" uručena Mikiju Krstoviću: "Iz njegovog glumačkog bića progovara pesnik scene"
Miodrag Miki Krstović - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada "Miloš Žutić" Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) sinoć je svečano uručena glumcu Miodragu Mikiju Krstoviću nakon izvođenja predstave "Cement Beograd" u Beogradskom dramskom pozorištu.

Krstović je dobio nagradu UDUS-a za najbolje glumačko ostvarenje u pozorišnoj sezoni 2020/2021. za ulogu Miloša u predstavi BDP-a u režiji Sebastijana Horvata, rađenoj po delu Milana Ramšaka Markovića, prema drami Hajnera Milera.

Nagradu je glumcu uručila Ognjenka Ognjanović Žutić koja je podsetila da je njen suprug poznavao Krstovića i da su zajedno igrali u pozorištu, a sada "Miloš nosi Miloša".

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Nagrade su mi važne, potvrda su da si dobro radio i uradio. Ova je posebna, u istoj ulici smo živeli i bili smo drugari", rekao je Krstović u obraćanju publici.

Prisetivši se da mu je Žutić pomagao u pripremi da upiše akademiju, a potom ga kritikovao što se posvetio pretežno filmu, Krstović je zahvalio kolegi primetivši da poslednje godine provodi u pozorištu, a sve manje vremena na filmu.

Krstović je rekao Tanjugu da mu nagrada mnogo znači i kad zna ko je bio u žiriju, kad vidi ko je bio nominovan od kolega i ko su bili raniji dobitnici.

"Mi koji se ozbiljno bavimo ovim našim lepim poslom uvek smo u obavezi da damo najbolje od sebe što možemo. I čitavog života se trudim da budem bolji od sebe, a ne od drugih", istakao je Krstović.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Za Nagradu je bilo predloženo 12 glumačkih ostvarenja u razdoblju od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. godine, a žiri u kome su bili glumci Tatjana Bošković, Jelena Stupljanin, Marko Marković i Nikola Rakočević, kao i teatrolog Milivoje Mlađenović doneo je jednoglasnu odluku da njen 27. dobitnik bude Krstović.

U obrazloženju žirija se ističe da sa Krstovićem "iz glumačkog bića progovara pesnik scene", koji spada "u red najvećih moćnika glumačke profesije u Srbiji".

Nagrada je ustanovljena 1994. godine i sastoji se od plakete sa likom glumca Žutića, rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, od unikatne diplome na pergamentu čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić i od novčanog iznosa.

Predsednik UDUS-a Nebojša Dugalić je u svom obraćanju istakao da je nagrada pripala za "ostvarenje koje pomera još jednu granicu u odnosu na prethodne dobitnike i dokazuje da je gluma prelepa beskonačnost".

Upravnik BDP-a Jug Radivojević je rekao da je Krstović "izvanredan umetnik koji dokazuje da je za biti veliki preduslov biti veliki čovek".

"Svaki susret sa Krstovićem je praznik. Susret sa veličanstvenim glumcem i čovekom koji vas ostavlja bez daha postupcima i divnim autoritetom", rekao je Radivojević.

Dodelu Nagrade "Miloš Žutić" podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Komentari (0)

Kultura