Aktuelno iz kulture

"Ona je čitavo jedno pozorište": Kolege o glumici Gordani Đurđević Dimić, dobitnici Oktobarske nagrade Novog Sada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/11/2022

-

23:55

"Ona je čitavo jedno pozorište": Kolege o glumici Gordani Đurđević Dimić, dobitnici Oktobarske nagrade Novog Sada
Na Drini ćuprija - Copyright S. Đurić

veličina teksta

Aa Aa

"Gordana Đurđević je čitavo jedno pozorište, maštarsko, majstorsko, veliko i umno. Ona je onaj teatar u koji smo se zaljubljivali kad smo poželeli da život provedemo u snovima na javi, teatar koji ima svoje zadivljujuće majstorstvo, a koji vas uvek iznenadi nekom novom lepotom, emocijom i mudrošću. Rad sa njom je privilegija igre i radost stvaranja. Ona, koja je nagrada svima nama, zaslužila je sve nagrade sveta i ja joj od srca čestitam", ovako je reditelj Kokan Mladenović prvakinji Drame Srpkog narodnog pozorišta Gordani Đurđević Dimić čestitao Oktobarsku nagradu Novog Sada koju je ove godina dobila.

Gordana Đurđević Dimić, diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1985. u klasi Branka Pleše te je odmah zauzela istaknuto mesto u dramskom ansamblu Srpskog narodnog pozorišta, u kom je ostvarila veliki broj uloga. Ali ne samo u svojoj matičnoj kući, već i u brojnim pozorištima širom zemlje, kao i na filmu i televiziji, pa je tako zapažene uloge imala u seriji "Vratiće se rode", "Besa", filmovima "Montevideo, bog te video", "Jesen stiže dunjo moja", "Bilo jednom u Srbiji" i brojnim drugim.

V.Veličković

 

Višestruko nagrađivana dramska umetnica, dobitnica je čak šest godišnjih nagrada Srpskog narodnog pozorišta, krase je dve Sterijine nagrade, nagrada "Žanka Stokić" kao jednoj od najistaknutijih glumica srpskog pozorišta, ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom ličnošću i bogatstvom izraza, Nušićeva nagrada za životno delo u Smederevu, nagrada za glumca komičara i njegovo ukupno umetničko delo, dodeljena na završetku festivala 24. pozorišne svečanosti "Nušićevi dani" 29. aprila 2007. godine i druge a na ovu podužu listu, sada upisuje i Oktobarsku nagradu koja se dodeljuje 23. oktobra, i to za izuzetna ostvarenja u oblastima nauke, kulture i umetnosti.

Gordana je rođena u Beočinu, otac je bio matematičar i fizičar te je ona uvek mislila da će ići putem prirodnjačkih nauka, međutim školovanje u gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" spojilo ju je sa profesorom Dimitrijem Zekavicom koji je promenio njen put. Tada je upoznala svog kolegu, glumca Aleksandra Gajina koji ovim povodom prisetio mladalačkih dana, pozorišnih avantura, te rekao da voli da bude na sceni sa Gocom, glumicom raskošnog talenta, toliko podsticajnim za partnersku igru.

"Znao sam Gordanu još dok je nisam ni poznavao. Naš zajednički guru, prof. Dimitrije Zekavica je, već tada, veličao njen, vanserijski talenat. Ubrzo, postali smo kolege. Igrali smo zajedno u desetak predstava. Od toga smo, bar u tri bili muž i žena ('Srpska Atina', 'Cuba libre', 'Tajni dnevnik Virdžinije Vulf'…) Na sceni sam je nekad ljubio, a nekad sam je klao”, sa osmehom priča Gajin i dodaje da takvom, vanrednom energijom "gura i tromijeg partnera i povlači ga sa sobom".

Izvrsna komičarka, izrazom dramska, ali u sasvim komičnom prosedeu, Gajin kaže, takođe, da je od Gordane teško učiti jer je njen talenat nepredvidiv, glumački postupci iznenađujući, začudni.

M. Polzović

 

"Često sam, u našem partnerskom odnosu, ostao poluprivatan, gledajući šta radi na sceni. Volim da igram sa njom, volim što nekad ne znam kako će reagovati, volim tu slatku, partnersku neizvesnost i kada se zasmejemo na sceni. Poslednjih godina sve manje igramo, ne igramo zajedno. Možda se, ponovo, kao nekad, sretnemo u Sabirnom centru, samo sa druge strane", dodao je glumac Alekdandar Gajin.

Nesumnjivo je zaslužuje ovu nagradu zbog svojih psotignuća, te je ovim povodom istakla da je ova gradska nagrada prilika da se prisetimo svega što smo voleli u Novom Sadu, što je gradilo grad i gradilo sve nas.

"Toliko divnih trenutaka pamtimo koje smo doživeli u ovom gradu, ali pamtimo i sve teškoće koje smo kao njegovi žitelji preturili preko glave za vreme ratova 90-ih, kao i bolno bombardovanje grada koje smo preživeli, zauvek noseći u srcu uspomenu na poginule sugrađane...Sve su to asocijacije koje je u meni do suza oživela ova Oktobarska nagrada....Iako sami nismo nimalo skloni da procenjujemo svoj vlastiti doprinos kulturi i umetnosti našeg grada,tim više s radošću i nemalim ponosom, čak ganutošću”, rekla je Đuđević Dimić i za kraj podsetila na neizbežnu poeziju velikog i nezaboravljenog Mike Antića:

"Srećno ti i prosto grade! Sunce u čašu natoči!

Živeo! Nasledi od nas i srce i obraz i oči!

Živeo, jer iza nas će još novi i novi doći

i poznaćeš: u njima naša te ljubav dotakla,

i nikud dalje odavde – nikud se nije pomakla".

Oktobarska nagrada Novog Sada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra – Dana oslobođenja Novog Sada, kao društveno priznanje za izuzetne rezultate u radu, dela i najviša dostignuća i ostvarenja, postignuta u toku jedne ili više godina, u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti.

Dobitnici ovog priznanja za 2022, pored Gordane Đurđević Dimić su i humanista Dragomir Ljubinac i Muzej Vojvodine.

Komentari (0)

Kultura