Aktuelno iz kulture

Izložba mladog slikara Veljka Valjarevića "Vrt sećanja" do 1. decembra u beogradskoj galeriji "Sanjaj"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2022

-

10:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Slike mladog umetnika Veljka Valjarevića iz Užica ovog meseca izložene su u beogradskoj galeriji Sanjaj u Dositejevoj ulici a njegovom izložbom, koja nosi naziv "Vrt sećanja", ova galerija proslavlja i svoj prvi rođendan. Izložba je postavljena do 1. decembra.

Valjarević je inače prošle godine proglašen za najboljeg slikara na Prvom bijenalu fantastike, a u prethpdnih pet godina učestvovao je u 30 grupnih i pet samostalnih izližbi. Što se poslednje tiče, "Vrtu sećanja" kaže u razgovoru za Euronews Srbija da ona podrazumeva 12 njegovih radova kao i da se ona odnose na period njegovog detinjstva.

"To je skup crteža i slika nastalih u prethodnom periodu od pet godina. Radi se o tri slike i devet crteža. One predstavljaju vrt mog ličnog sećanja i oni se odnose na moje detinstvo i odrastanje. Kao i svaki čovek koji sačuva tu infantilnost u sebi, jednom počne da je budi ali zahvaljujući poslom kojm se bavim, to je kod mene malo upečatljivija. Ona nekada svesno, nekada podsvesno izlazi iz mene i tako su zapravo nastala ova dela. To su moja lična sećanja na jedno proživljeno vreme, ili potisnuta sećanja, koja sam odlučio da oživim u jednom trenutku", kaže Valjarević.

Primetno je to što na njegovim slikama dominira zelena boja, a Valjarević objašnjava da ga je ona pratila gotovo celog života, samo je, kaže, menjala nijansu. Zbog toga se, dodaje, i nalazi na slikama koje karakterišu njegova sećanja.

"Zelena boja je pre svega odredila mene više nego što sam ja nju odredio. Ona je prisutna kod mene još od mojih studentskih dana. Menjala je svoju formu, od nekih tmurnih zelenih tonova do nekih svetlijih. Upravo i asocijacija na zelenu boju je pejzaž, a on ima dominantnu boju na mojih sikama. Ja sam odlučio da pezaž trasformišem prema svom ličnom nahođenju. Zato je i ovaj vrt sećanja kao izbrisan, tačnije izbrisan kroz moje sećanje. Ja ga doživaljavam kao svoju transformaciju", dodaje.

Kako objašnjava, drugi vidovi umetnosti, pre svega književnost i flim, služe mu kao inspiracija u stvaralačkom naboju. Navodi da jedna umetnost ne može da bude izdvojena, već, dodaje više njih se prožimaju i motivišu umetnika dok piše ili slika.

"Motivi se odabiraju kroz proces rada ili saznanja. Neke od slika naslovljavam nekim jakim naslovima, da zvuče kao pozoršni komadi ili književna dela. Svakako oni su za mene zajedno sa filmom velika inspiracija kada stvaram. Pokušavam da o njima govorim na svojim slikama. Mislim da jednda umestnost dopunjuje drugu i da je neka takva komunikacija važna. Samo u nekim momentima i saznanjima može da se nastavi neki proces", kaže Valjarević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura