Aktuelno iz kulture

"Mali Pikaso" ima samo 10 godina, a svoja dela prodaje za 230.000 dolara: Inspirišu ga Dali, Modiljani i Pokemoni

Komentari

Autor: New York Times

04/10/2022

-

09:16

"Mali Pikaso" ima samo 10 godina, a svoja dela prodaje za 230.000 dolara: Inspirišu ga Dali, Modiljani i Pokemoni
AP/Lynne Sladky - Copyright AP/Lynne Sladky

veličina teksta

Aa Aa

U svetu savremene umetnosti nije neobično da popularnost stenku izuzetno mladi umetnici, ali malo koje je postigao toliko priznanje u ranoj karijeri kao što je 10-godišnji Andres Valensija, koga mnogi nazivaju Mali Pikaso.

U poslednjih godinu dana prešao je put od nepoznatog dečaka do umetničkog fenomena. Njegove slike u nadrealističkom stilu kupovali su kolekcionari dubokog džepa kao što su Tomi Motola i Džesika Goldman Srebnik, piše News York Times.

U junu je imao samostalnu izložbu, gde je prodato svih 35 radova, saopštila je galerija, svaku za cenu u rasponu do 50.000 i 125.000 dolara.

AP/Lynne Sladky

 

Jedna od njegovih slika prodata je za 159.000 dolara  na aukciji "Phillips de Puri" u Hong Kongu, a druga je vredela 230.000 dolara na dobrotvornoj gali na Kapriju u Italiji.

"Drago mi je što mogu da obradujem ljude svojom umetnošću", rekao je umetnik koji trenutno pohađa peti razred osnovne škole. Stajao je ispred jednog od svojih dela, "Profesor", velike, kubističke slike naslikane akrilom i uljem koja je visoka 140 centimerara, skoro kao umetnik. "Ovo sam slikao kada sam bio mlađi, kada sam imao 8 godina", dodao je stidljivo.

AP/Lynne Sladky

 

Valensija iz San Dijega počeo je da se pavi umetnošću sa četiri godine. Ubrzo nakon toga prodavao je slike porodičnim prijateljima za 20 dolara.

Inspiracija od Pikasa do Pokemona

Mladi umetnik kaže da su na njegov rad uticali Pikaso, Žan-Mišel Baskija, Džordž Kondo, Salvador Dali i Amedeo Modiljani. U studiju voli da sluša Bitlse, Džimija Hendriksa i Fredija Merkjurija, kaže za Njujork post.

AP/Lynne Sladky

 

I uprkos uspehu u svetu odraslih, Andres Valensija je još uvek dete: mladi umetnik kaže da su Pokemoni i akcione figure takođe izvor inspiracije za njegovu umetnost. Takođe, prema NPR-u, Valensija koristi novac da kupi Roblok novčiće ili Nintendo Svitč konzole za sve svoje prijatelje. Ipak, deo njegovog novca je takođe doniran za istraživanje HIV-a i dobrotvorne organizacije za decu.

"Moj sin je umetnik, ali je pre svega dete. On je dete, a ne slavna ličnost", rekla je njegova majka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura