Aktuelno iz kulture

Violinista Jurij Revič: U Beogradu se osećam kao kod kuće

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2022

-

13:42

Violinista Jurij Revič: U Beogradu se osećam kao kod kuće
Jurij Revič - Copyright Matthieu Camille Colin

veličina teksta

Aa Aa

Rusko-austrijski violinista Jurij Revič sviraće večeras svoje kompozicije, ali i dela Geršvina, Sen-Sansa, Paganinija, Sarasatea u Kolarcu.

Revič je stari znanac i miljenik beogradske publike jer je najranije momente svoje uspešne karijere ostvario baš u srpskoj prestonici.

U tinejdžerskoj dobi bio je nagrađivan ovacijama na koncertima u Kolarcu gde će večeras uz saradnju pijanistkinje Natalije Mladenović i gitariste Viktora Ilića pokazati raskoš svog muziciranja.

Kao nagrađivani izvođač snimio je devet CD-ova za različite izdavačke kuće, uključujući Soni i Naksos, sa delima za violinu i orkestar kompozitora kao što su Romberg, Doderer, Pjacola, Sen Žorž i Vivaldi.

Osim što izvodi dela koja su mu posvetili kompozitori poput Johane Doderer i Bendžamina Rota, Jurij je i strastveni kompozitor.

Njegove kompozicije premijerno su izvedene na Svetskoj nedelji svemira 2021. i Svetskom sajmu u Dubaiju 2021. godine.

Revič za Tanjug naglašava da izvođenje sopstvenih kompozicija za njega predstavlja novi izazov pred beogradskom publikom.

"Sviraću tri svoje kompozicije i verujem da će me beogradska publike prihvatiti i kao kompozitora. Sviraću večeras i malo džeza, filmske muzike...dela slavnih kompozitora...", kazao je Revič.

Kako kaže, u Beograd dolazi sa velikim osmehom jer zna da će se sresti prijatelje.

"U Beogradu se osećam kao kod kuće jer je sve po mojoj meri. Gostoprimljivost ljudi, njihov odnos prema muzici, sva ta unikatna hrana... čine Beograd mojim omiljenim gradom i van obaveza na turnejama. Publika u Beogradu je pratila moj razvoj kao istrumentaliste i zato se uvek trudim da joj ponudim nešto novo. Večeras će to biti moje kompozicije", rekao je Revič.

Za njega nema dileme da će izvođenje muzike uživo preživeti 21. vek.

"Muzika je preživela sve tehnološke revolucije do sada, pa će i i ovu aktuelnu koja je sve agresivnija. Svi koji se bave muzikom moraju da shvate da tehnologija nije neprijatelj već nešto sa čim su u obavezi da rade i čemu treba da se prilagode. Tehnologija će omogućiti nove okvire promocije klasične muzike", kazao je Revič.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura