Aktuelno iz kulture

Čelista Petar Pejčić: Takmičenje "Kraljica Elizabeta" u Briselu promenilo mi je život iz korena

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2022

-

10:11

Čelista Petar Pejčić: Takmičenje "Kraljica Elizabeta" u Briselu promenilo mi je život iz korena
Petar Pejčić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Mladi srpski čelista Petar Pejčić, koji je na jednom od najprestižnijih takmičenja u svetu klasične muzike "Kraljica Elizabeta" u Beligiji osvojio peto mesto, nedavno je nastupio i u Beogradu sa pijanistkinjom Natalijom Mladenović, prvi put posle svog velikog uspeha u inostranstvu.

"Energija je bila fantastična! Ovo je bio moj prvi nastup u Srbiji nakon takmičenja 'Kraljica Elizabeta' i bilo mi je drago da vidim prijatelje i kolege u publici, a i neke nove ljude. Uvek mi je najdraže da nastupim u Beogradu. To je moja publika i uvek se osećam kao kod kuće", rekao je muzičar u intervjuu za novi Tanjug Reflektor.

Takmičenje "Kraljica Elizabeta" se održava u Briselu svake godine za drugi instrument, a na nedavnom izdanju je organizovano za violončeliste, gde su takmičari bili izolovani sedam dana od svih, bez upotrebe elektronskih uređaja i pripremali su kompoziciju koju dobijaju na licu mesta.

Prisećajući se velikog takmičenja, čelista je ispričao kako je u finalu nastupao sa Briselskom filharmonijom i čuvenim dirigentom Štefanom Denevom pred kraljicom Belgije Elizabetom i svirao Šostakovičev drugi koncert. 

"To je za mene bilo"nezaboravno iskustvo, ne samo zbog rezultata, nego je i čitav proces takmičenja i poznanstava je nešto neprocenjivo", rekao je Pejčić.

Finalu je prethodila sedmodnevna priprema zahtevnog tehničkog dela, zajedno sa 12 finalista u karantinu bez telefona i interneta.

"Takmičenje mi je promenilo život iz korena. Sve se promenilo u roku od nedelje dana i to mi je vrlo čudno. Ja sam dete iz Beograda i Srbije. Velika scena pred kraljevima i kraljicama, renomiranim umetnicima...brojne prilike su se ukazale", priznao je muzičar.

Pejčić je nakon takmičenja dobio na korišćenje 325 godina staro "Đuzepe Gvarneri" čelo vredno nekoliko miliona evra.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Čelista ima 20 godina, rođen je u Beogradu u muzičkoj porodici, trenutno pohađa Univerzitet "Feliks Mendelson Bartoldi" u Lajpcigu u klasi profesora Petera Brunsa. Jedini je izvođač sa prostora bivše Jugoslavije koji je osvojio nagradu na ovom prestižnom takmičenju. Takođe je bio i najmlađi finalista.

Kaže da je pre takmičanja imao neke planove, ali da sad mora praviti i nove. Voli sport i modu, a otkriva i da je "veliki fan hip-hopa".

"Gledam da se ne ograničavam samo na klasičnu muziku, jer smatram da je neophodna širina, pogotovo za solističku karijeru i razgovor sa ljudima", rekao je Pejčić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura