Aktuelno iz kulture

Kventin Tarantino: Živimo u jednoj od najgorih era u istoriji Holivuda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

18/11/2022

-

11:29

Kventin Tarantino: Živimo u jednoj od najgorih era u istoriji Holivuda
AP/Vianney Le Caer - Copyright AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni reditelj Kventin Tarantino nema visoko mišljenje o savremenoj kinematografiji i tvrdi da živimo u jednoj od "najgorih era u istoriji Holivuda". 

On je voditelju podkasta "The Video Archives" Robertu Ejveriju ispričao koje periode filmske istorije vezuje za najgora ostvarenja.

"Iako sam osamdesetih gledao više filmova nego ikada u životu - barem kada je reč o odlasku u bioskope - osećam da je kinematografija osamdesetih, uz onu pedesetih najgora u istoriji Holivuda, a može da joj parira samo sadašnja epoha", rekao je reditelj.

Naime, pedesetih godina došlo je do drastičnog pada broja posetilaca bioskopa, a osamdesetih je Holivud odustao od inventivnosti i počeo da juri komercijalne teme u potrazi za sledećim velikim blokbasterima. Slični problemi muče i savremenu kinematografiju, budući da publika sve više naginje gledanju filmova od kuće, sem u slučaju da je reč o ostvarenjima sa ogromnim budžetom.

Tarantino je u tom smislu reditelje Marvelovih superherojskih filmova nazvao "plaćenicima", ali i istakao da većina njih "ne može da iščeka dan" kada će moći da rade na nečemu drugom.

Tarantino otkrio koji svoj film smatra najboljim

Tarantino je takođe nedavno gostovao u emisiji "The Howard Stern Show", gde ga je voditelj zamolio da odabere najbolji film koji je snimio u karijeri.

"Ljudi me godinama pitaju takve stvari i ja sam odgovarao: 'Pa sve su to moja deca', ali mislim da je 'Bilo jednom u Holivudu' moj najbolji film", rekao je on.

Film je inače bio nominovan za Oskara u čak 10 kategorija, a Bredu Pitu doneo je priznanje za najboljeg sporednog glumca.

Ostvarenje je prevazišlo očekivanja tokom prvog vikenda prikazivanja zaradivši na blagajnama čak 371 milion dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura