Aktuelno iz kulture

Kulturni most na Balkanu – čuveni magazin L’opera posvetio tekst Srpskom narodnom pozorištu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2022

-

13:48

Kulturni most na Balkanu – čuveni magazin L’opera posvetio tekst Srpskom narodnom pozorištu
Koncert Muzički mostovi - Copyright Marija Erdelji

veličina teksta

Aa Aa

Ugledni svetski časopis posvećen operi - italijanska "L'opera" posvetila je tri strane svog novog broja manifestaciji Internacionalni operski dani održanoj u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. 

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov povodom ovog uspeha, za Tanjug je ispričao da je reč o vodećem svetskom časopisu o toj umetničkoj formi, koji ima tradiciju dugu sedam decenija.

"Opera Srpskog narodnog pozorišta umetničkim izvedbama doslovno stoji rame uz rame sa svetskim operskim kućama, a to vidimo ne samo po našoj produkciji već i po činjenici da zaista svetski solisti i dirigenti pred koje, ponosno, možemo da stavimo naš hor, orkestar i pevače dolaze i redovno nastupaju na našoj sceni. Samo ovog meseca samo imali izvođenje 'Toske' sa čuvenim svetskim baritonom Željkom Luićem i sopranom Marijom Jelić u glavnim ulogama, a tek smo počeli”, rekao je Stankov.

Tanjug/Jadranka Ilić

Aleksandar Stankov

Posebnu pažnju časopis je posvetio prvoj konferenciji posvećenoj operi održanoj u Novom Sadu, pod nazivom "Muzički mostovi".

"Bio je to veoma zanimljiv dan, koji je doneo plodnu kulturnu razmenu između institucija i konkretan predlog buduće saradnje za koprodukcije instalacija, kulturnog mosta između evropskih zemalja", navodi "L’opera".

Prošlog meseca, tokom trajanja Internacionalnih operskih dana, predstavnici teatara iz regiona i Zapadne Evrope dogovorili su da od naredne sezone počinju velike i značajne operske koprodukcije, kao i razmena umetnika među pozorišnim kućama. Takođe, još jedna od važnih tačaka jeste uspostavljanje jedinstvene platforme koja će imati za cilj promociju umetnika u inostranstvu i koja će sadržati bazu podataka umetnika, ali i formiranje regionalne operske alijanse.

"Apsolutno stojim i iza onoga što sam naveo u intervjuu za ovaj magazin. Odluka da počnemo da gradimo muzičke mostove, i van našeg regiona, proizilazi iz prirodnih potreba vremena u kojem živimo. Budućnost i jedna od mogućnosti za postojanje saradnje svih pozorišta za sva pozorišta u svetu. Svako pozorište ima neku specijalnost kojom može da ispuni neko drugo pozorište u svetu", dodaje Stankov.

Časopis "L’opera"je jedan od vodećih časopisa o svetu operske muzike. Iako je baziran u Italiji, izdanja izlaze širom sveta, a redovni čitaoci su u najmanje 65 zemalja. 2012. godine, ovaj časopis osnovao je i Internacionalne operske nagrade, a Srpsko narodno pozorište se, od ove sezone, našlo u društvu operskih kuća u kojima ovakav časopis prepoznaje nove talente.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura