Aktuelno iz kulture

"Non-Aligned & Ciné-guerrillas": Premijera dva dokumentarca Mile Turajlić u programu Festivala autorskog filma

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2022

-

08:10

"Non-Aligned & Ciné-guerrillas": Premijera dva dokumentarca Mile Turajlić u programu Festivala autorskog filma
"Non-Aligned & Ciné-guerrillas": Premijera dva dokumentarca Mile Turajlić u programu Festivala autorskog filma - Copyright Festival autorskog filma/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Srpska premijera dokumentarnog diptiha "Non-Aligned & Ciné-guerrillas" autorke Mile Turajlić biće održana u nedelju, 27. novembra u Velikoj sali mts Dvorane u okviru programa festivala dokumentarnog filma, najavili su organizatori festivala.

Pet godina nakon premijere filma "Druga strana svega" na FAF-u, rediteljka Mila Turajlić vraća se na festival sa dokumentarnim diptihom o Pokretu nesvrstanih.

"Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels" je dokumentarni diptih koji se sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg Sveta.

Filmovi su bazirani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj jugoslovenskog predsednika Tita.

Mila Turajlić je povodom premijere izjavila je da je ovaj diptih nastao je kao posledica susreta i prijateljstva sa Stevanom Labudovićem, snimateljem "Filmskih Novosti" koji je bio zadužen da prati Predsednika Tita na čuvenim putovanjima mira "Galebom".

"Tom prilikom je nastao dragocen materijal snimljen u nesvrstanim zemljama. Prvi film u diptihu prati nastanak Pokreta nesvrstanih do istorijskog samita u Beogradu 1961. godine, a drugi otkriva ulogu Stevana Labudovića u snimanju alžirskog oslobodilačkog rata. Veliko mi je zadovoljstvo da beogradskoj publici predstavimo ovaj film u glavnom programu FAF-a, pogotovu na tako simbolički značajnom mestu kao što je nekadašnji Dom Sindikata, koji je bio Press Centar za vreme prvog samita Nesvrstanih", kazala je Turajlić.

Prvi film "Non-Aligned..." rekonstruiše nastanak Pokreta nesvrstanih, preispitujući u kojoj meri je filmska slika imala udela u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije, dok drugi "Ciné-guerrillas" vodi iza kulisa medijske bitke koja je vođena tokom rata za nezavisnost Alžira i otkriva ulogu filmske slike u političkoj borbi protiv kolonijalizma.

Mila Turajlić je rediteljka dokumentarnih filmova.

Njen prethodni dokumentarni film, "Druga strana svega" premijerno je prikazan na festivalu u Torontu 2017. godine, a osvojio je 32 nagrade, uključujuc´i prestižnu nagradu IDFA festivalu za Najbolji dokumentarni film.

Njen debitantski dokumentarni film "Cinema Komunisto" (2010), premijerno je prikazan na festivalima IDFA i Tribeca, a potom je osvojio 16 nagrada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura