Aktuelno iz kulture

Nebojša Dugalić kao krvoločni vladar i Nataša Ninković kao njegova zlokobna žena: "Magbet" u Narodnom pozorištu

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2022

-

11:13

Nebojša Dugalić kao krvoločni vladar i Nataša Ninković kao njegova zlokobna žena: "Magbet" u Narodnom pozorištu
Premijera predstave tragedije "Magbet" Vilijama Šekspira - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Čuvena tragedija "Magbet" Vilijama Šekspira, u režiji Jagoša Markovića, premijerno je izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstava je izvedena juče na Dan ovog teatra koji je svečano proslavio 154. rođendan.

Glavne uloge tumače prvaci sektora Drame Nacionalnog teatra - Nebojša Dugalić kao krvoločni vladar Magbet i Nataša Ninković kao zlokobna Lejdi Magbet.

Predstava se izvodi na velikoj sceni, ali je i publika raspoređena da sedi na istoj pozornici sa tri strane kao forma kutije, kako se igralo u Glob teatru u vreme velikog Šekspira, najvećeg dramskog pisca svih vremena u istoriji pozorišta.

Sama atraktivnost predstave i leži u takvom rešenju reditelja i scenografske postavke, gde je gledalište Velike scene prazno, jer je publika smeštena oko glumaca na sedištima.

Tanjug/Rade Prelić

 

Opet, svi akteri te surove krvave drame igraju na visokoj platformi scene, na koju dolaze ponekad iz pravca publike i takođe odlaze blizu posetilaca.

Drama oslikava ogromnu ambiciju bračnog para Magbet da vlada kraljevstvom. Muž da bi se svojoj ženi dokazao kao muškarac, ide iz zločina u zločin, bukvalno gazi preko leševa i ne posustaje, jer ne vidi drugi način da opstane na vlasti.

Njih dvoje u izvanrednom tumačenju Nebojše Dugalića i Nataše Ninković ne žele nikome da dozvole da ih makar malo ugrozi, i taj krvavi pir je uveliko uzeo maha, do krajnjeg istrebljenja, što donekle ima paralele sa još jednim Šekspirovim monstruoznim antijunakom - Ričardom III u istoimenoj drami.

Tanjug/Rade Prelić

 

Magbet želi da zna svoju sudbinu preko tri veštice proročice i tako saznaje, u trenutku kad su mu oči već zakrvavljene od tolikih zločina, da njemu "niko ništa ne može ko je od žene rođen". To ga uverava da je apsolutno neuništiv.

Ali, šta ako možda postoji bar jedan čovek koji donekle odgovara toj proročkoj misli?

Reditelj Marković se odlučio za suptilna rešenja prikaza smrti likova, pa se likvidacije odigravaju van pozornice i o njima se samo pripoveda. Kada likovi odu na onaj svet, glumci to predstavljaju kroz ulazak u prostor ispod platforme i obavezno za sobom zatvore poklopac jakim treskom, kao zapečaćenu fatalnu sudbinu.

Reditelj smatra da je ovo komad koji govori o vlastoljublju, o pustoj volji za moć, o zlu i dobru u nama, ne van nas, kako je nedavno govorio i dodao da je "zato taj komad toliko opstao vekovima, jer donosi katarzu i pročišćenje, i same nas čisti kroz strah i sažaljenje od svega toga".

Tanjug/Rade Prelić

 

Predstava tokom 100 minuta prikazuje jedno čisto, nepatvoreno, iskonsko zlo, baš kao i u tom mučnom Šekspirovom komadu "Ričard III" koji je na repertoaru Narodnog pozorišta nekoliko godina.

Osim Nebojše Dugalića i Nataše Ninković, u ansamblu su i Aleksandar Srećković, Radmila Živković, Aleksandra Nikolić, Ivana Šćepanović, Branislav Lečić, Vučić Perović, Petar Strugar, Danilo Lončarević, Jovan Jovanović, Ognjen Malušić, Nemanja Stamatović, Bogdan Bogdanović, Dragan Sekulić, Miloš Živanović i Tomislav Radosavljević..

Prva repriza zakazana je za 11. decembar, a potom slede izvođenja 12. i 30. decembra.

Komentari (0)

Kultura