Aktuelno iz kulture

"Ledi Magbet": Frensis Mekdormand već oborila jedan rekord, a smeši joj se i drugi

Komentari

Autor: Variety

23/11/2021

-

07:28

"Ledi Magbet": Frensis Mekdormand već oborila jedan rekord, a smeši joj se i drugi
Frensis Mekdormand - Copyright AP/Chris Pizzello

veličina teksta

Aa Aa

Frensis Mekdormand prošle godine postala je prva žena koja je nominovana za Oskara za glumu i produkciju u istoj godini. Nakon što je osvojila Oskara za najbolju žensku ulogu u filmu "Zemlja nomada", kao i za produkciju tog filma, sada je ponovo među favoritima za najprestižniju filmsku nagradu u istim kategorijama za film "Magbet". Ako joj ponovo pođe za rukom da osvoji te nagrade, postaće prva osoba u istoriji Akademije filmskih umetnosti, kojoj je to uspelo dve godine zaredom, piše Variety.

Među glumcima koji se ove godine takmiče u obe kategorije, pored Mekdormand je i njen kolega Denzel Vošington, koji tumači Magbeta ali i Ben Aflek (za dva filma "The Last Duel" i "The Tender Bar"), Maheršala Ali ("Swan Song"), Met Dejmon ("The Last Duel" i "Stillwater"), Adam Drajver ("Annette", "The Last Duel" i "House of Gucci"), Vil Smit ("King Richard"), Hali Beri ("Bruised") i Džesika Čestejn ("The Eyes of Tammy Faye").

"Magbet" je prvi veliki filmski projekat Džoela Koena bez njegovog brata Itana, a to ostvarenje je uz velike pohvale kritike, premijerno prikazano na Filmskom festivalu u Njujorku.

"Nisam želela da budem u lošoj produkciji"

U jednom ranijem intervjuu Mekdormand je ispričala kako je prvi put u "Magbetu", još od školskih predstava, igrala pre šest godina. 

"Drago mi je što to nisam uradila ranije. Uloga ledi Magbet je mala uloga i nisam želela da budem u lošoj produkciji. Htela sam da sačekam da radim sa Denom Salivanom i Konlet Hil koji su igrali 'Magbeta'u Berkliju, pozorištu koje stvarno poštujem, a onda i sa Džoelom i Denzelom. Drago mi je što to nisam uradila kao mlađa i što sam čekala, jer nas je to dovelo ovoj interpretaciji, koja je prema mom mišljenju zaista fascinantna. Oni su stariji par koji je na kraju svojih ambicija, pre nego na njihovom početku", rekla je Mekdormand za Dedlajn.

Prinskrin/Youtube/A24

 

Vošington je na predstavljanju filma na Festivalu u Njujorku izjavio da je za njega Šekspir "ultimativni izazov i ultimativna nagrada. Mesto gde sam počeo i gde želim da završim".

On je u pozorištu igrao u mnogim Šekspirovim dramama, a pojavio se i u ekranizaciji njegove komedije "Mnogo buke ni oko čega" iz 1993. 

Mekdormand smatra da je on bio savršen izbor za Magbeta.

"Nema mnogo glumaca, savremenika mojih godina, koji mogu da iznesu taj lik, niti onih koji su tako konzistentno u pozorištu, kao što je Denzel. Iako on i ja većinu vremena provodimo radeći na filmu, posvećeni smo i pozorištu tokom cele karijere", rekla je tada glumica.

Film bi trebalo da se nađe u bioskopima 25. decembra, a od 14. januara biće i na striming platformi Apple Plus.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura