Aktuelno iz kulture

Reditelj "Oaze" Ivan Ikić: Nisam očekivao trku za Oskara

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2021

-

11:14

Reditelj "Oaze" Ivan Ikić: Nisam očekivao trku za Oskara
Ivan Ikić - Copyright Portal 025.rs

veličina teksta

Aa Aa

Film "Oaza" Ivana Ikića predstavljaće Srbiju u trci za nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke – Oskar u kategoriji za najbolji međunarodni film, a reditelj Ikić u razgovoru sa organizatorima festivala Liffe u Leskovcu kaže da je bio prilično iznenađen takvom odlukom komisije Filmskog centra Srbije.

"S obzirom na sve kontroverze koje poslednje dve decenije prate ovaj izbor, odluka da 'Oaza' bude kandidat naše zemlje deluje prilično neverovatno, čak i nama koji smo je stvarali. Toliko je neverovatno da je zbunilo i same medije koji su do sada uvek sa fanfarama pratili kandidate. Ovaj put nastao je muk, a vest o kandidaturi je u novinama bila kraća od prosečne umrlice", naveo je Ikić.

Prema njegovim rečima, iskreno ga raduje ako ovo predstavlja "početak diskontinuiteta i novu šansu da se jednim ozbiljnijim pristupom uključe u trku za Oskara i redefinišu šta od te trke žele, pošto put kojim su do sada išli evidentno nije dao nikakve rezultate".

"Oaza" je priča o ljubavnom trouglu u Domu za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Glavne uloge tumače Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni, a podršku su im pružile iskusni glumci Goran Bogdan, Maruša Majer i Draginja Voganjac.

Govoreći o slobodi kao jednoj od motiva u "Oazi" i čoveku koji želi njome da gospodari, Ikić je istakao da se ideja slobode nužno nameće u ostvarenju u kojem likovi žive u zatvorenom, skoro logorskom sistemu.

"Ideja slobode se nužno nameće u filmu u kojem junaci žive u jednom zatvorenom, gotovo logorskom sistemu. Ona je čak i opasnost, jer u tom kontekstu može da bude suviše očigledna autorska ideja... U filmu sam tražio način da prikažem kako ona kroz sitne pukotine u sistemu uspeva da izađe na površinu u jednom veoma iskrenom i bolnom obliku", ističe Ikić.

Govoreći o ideji iza ovog ostvarenja, Ikić takođe navodi da je ideja bila da gledaocima pruži uvid u svet junaka "Oaze", kao i pogled na svet iz njihove perspektive.

Fest/Promo

"Oaza" je dobila i nagradu Festa

"Moja ideja je bila da gledalac makar tokom trajanja filma uđe u svet mojih junaka i da, gledajući na svet iz njihove perspektive, proživi sa njima to vreme. Onoliko koliko dopustite da vas film uvuče u sebe, toliko je snažna emotivna katarza kada se film završi", rekao je Ikić i dodao da je ovo film koji na gledaoce ostavlja posledice koje uopšte ne prolaze brzo i lako, a da kraj uopšte nije bezbolan.

Film "Oaza" je netipičan projekat koji se graniči sa eksperimentom, ali po Ikićevim rečima, navigacije kroz te nesigurne vode je ono što ga je u rediteljskom smislu motivisalo.

"Nesigurnost i neizvesnost je ono što mene u rediteljskom smislu motiviše. Mislim da film nastaje u tom našem suočavanju sa nepoznatim u trenutku kada svaki plan propadne i kada sve ono što smo mislili da kontrolišemo postane sasvim van naše kontrole. U toj situaciji se najbolje snalazim. To je moj prostor kojim najbolje vladam... Tu počinje režija", otkriva reditelj.

U rediteljskom pristupu, kako on smatra, najvažnije je očuvati kontinuitet: kako se na snimanju film "svakodnevno raspada pred vama", reditelj se na sve načine mora vratiti u okvire svoje zamisli.

Prinstscreen YouTube/FAME Solutions

 

Ikićev film "Varvari" je 2015. godine pobedio na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije, a on je ove godine na istoj manifestaciji učestvovao upravo sa "Oazom".

Ovo ostvarenje, nastalo u ko-produkciji Srbije, Slovenije, Holandije, Francuske i Bosne i Hercegovine, svoju svetsku premijeru doživelo je na Venecijanskom filmskom festivalu, gde je i ovenčano nagradom za Najbolji evropski film u okviru programa "Dani autora".

Nakon toga je prikazano na još nekoliko međunarodnih filmskih festivala, gde je dobilo još priznanja, uključujući i nagradu za najbolje ostvarenje na festivalu u Zagrebu.

Komentari (0)

Kultura