Aktuelno iz kulture

"Oaza" Ivana Ikića kandidat je Srbije za 94. nagradu "Oskar"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2021

-

14:28

"Oaza" Ivana Ikića kandidat je Srbije za 94. nagradu "Oskar"
"Oaza" Ivana Ikića kandidat je Srbije za 94. nagradu "Oskar" - Copyright Prinstscreen YouTube/FAME Solutions

veličina teksta

Aa Aa

Odluku da film "Oaza" reditelja Ivana Ikića bude kandidat Srbije u trci za 94. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke "Oskar", u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award), donela je komisija u sastavu: prof. dr Nevena Daković, redovni profesor Teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti Beograd (predsednica Komisije), i članovi: Miroljub Stojanović - filmski kritičar i član Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, Dragan Marinković - reditelj, Siniša Bokan - profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Zoran Janković - producent, Miloš Spasojević - direktor fotografije, i Tomislav Gavrić - filmski kritičar i teoretičar filma.

Kako se navodi u saopštenju, komisija je konstatovala da je ovo jedna od najboljih godina srpske kinematografije i da se izboru za "Oskara" našlo osam izuzetno distinktivnih i kvalitetnih filmova.

"Posle duge diskusije i tri kruga glasanja Komisija je donela odluku da je kandidat Srbije za nagradu `Oskar` film Ivana Ikića `Oaza`, u produkciji Sense Production", navodi se u saopštenju.

Priča delikatne teme o ljubavnom trouglu, atipičnih junaka, mladih sa posebnim potrebama prerasta u metaforu, koja odjekuje u svim podnebljima i vremenima.

"U tom smislu, rediteljski postupak odlikuje preciznost koja se prilagođavala nepredvidljivosti situacija rada sa naturščicima. Istovremeno, pratio scenario napisan u duhu od italijanskog neorealizma do rumunskog minimalizma. Spretno uklapanje narativnh tokova i rad sa glumcima predstavljali su izazov koji je savladala cela autorska ekipa. Visoki standardi produkcije potvrđuju iskorak koji ovaj film predstavlja u svakom pogledu, čineći ga prepoznatljivim delom u duhu evropske filmske neomoderne", zaključuju članovi komisije.

"Oaza" je na festivalima u zemlji i svetu već osvojila mnoge nagrade, između ostalog, i žiri Glavnog takmičarskog programa 49. Festa dodelio je nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji film upravo ovom ostvarenju Ivana Ikića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura