Aktuelno iz kulture

"Oaza" preporučena za nominacije za "Evropskog Oskara"

Komentari

Autor: FoNet

25/08/2021

-

15:17

"Oaza" preporučena za nominacije za "Evropskog Oskara"
"Oaza" preporučena za nominacije za "Evropskog Oskara" - Copyright Prinstscreen YouTube/FAME Solutions

veličina teksta

Aa Aa

Film Ivana Ikića "Oaza" našao se u ovogodišnjoj selekciji igranih i dokumentarnih filmova koji su preporučeni za nominacije za Evropske filmske nagrade.

Prestižne nagrade, poznate još i kao "Evropski Oskar", predstavljaju jedno od najvećih evropskih filmskih priznanja današnjice.   

Film "Oaza" je svetsku premijeru imao prošlog septembra u Danima autora festivala u Veneciji, gde je osvojio nagradu Europa Cinemas Label za Najbolji evropski film.

Nakon toga je nagrađivan na festivalu u Kotbusu (najbolji glumci), Pinjau u Kini (najbolja režija), Zagrebu (najbolji film), Herceg Novom (najbolji film), Košicama (najbolja režija), na Festu (najbolji film i nagrada "Nebojša Đukelić"), u Sofiji i El Guni (Specijalno priznanje) i drugim domaćim i internacionalnim festivalima.

Film "Oaza" je i prvi dobitnik nagrade za najbolji film, koju će i ubuduće Asocijacija filmskih festivala Srbije (AFIFS) u novčanom iznosu dodeljivati na Festivalu evropskog filma na Paliću, a dobitnik je i specijalne nagrade žirija na nedavno održanom Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji.

"Scenario predstavlјa autentičnu priču o neophodnosti lјubavi i nedostatku empatije u savremenom svetu", ocenio je žiri 45. Festivala filmskog scenarija.

Ugledni Variety je film nazvao "istinitim, provokativnim i uviđavnim prikazom ljubavi u beznadežnom okruženju", Screen Daily "hrabrim i autentičnim", a ICS "malim remek-delom ljudske opservacije".

"Oaza" je priča o ljubavnom trouglu u Domu za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Glavne uloge tumače Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni, a podršku su im pružile iskusni glumci Goran Bogdan, Maruša Majer i Draginja Voganjac.

Pošto svi predloženi naslovi budu poznati javnosti, više od 4.000 članova Evropske filmske akademije moći će da pogleda odabrane filmove i glasa za nominacije, a glavna ceremonija dodele Evropskih filmskih nagrada održaće se tradicionalno u decembru.

Komentari (0)

Kultura