Aktuelno iz kulture

Gudači Svetog Đorđa u susret koncertu povodom 30 godina postojanja: Uvek se radujemo susretu s beogradskom publikom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2022

-

11:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kamerni orkestar Gudači svetog Đorđa novim koncertom obeležava 30 godina postojanja i to u Kolarčevoj zadužbini 28. novembra.

Umetnički direktor tog ansambla Srboljub Srba Dinić za Euronews Srbija najavljuje impresivan repertoar.

"Izvodiće se prvo dela Šostakoviča - dva dela za gudački oktet, posle toga Šumanov koncert u aranžmanu za gudače. Kao solista će nastupiti Dragan Đorđević, poznatiji kao Suzuki, a posle toga ćemo izvesti premijerno delo kompozitora Ivana Brkljačića, koje je napisano posebno za Gudače Svetog Đorđa. Nastupiće i mecosopran Nataša Jović Trivić i na kraju ćemo izvesti Bartokov 'Divertimento za gudače'", kaže Dinić.

Naš sagovornik smatra da je beogradska publika "sjajna ali zahtevna". 

"Ovde je visok nivo. Ljudi vole klasičnu muziku i Gudače Svetog Đorđa i uvek rado dođu na koncert i ja im se kao gost, kao neko ko dolazi sa strane, uvek radujem", ističe dirigent i programski direktor ansambla.

Gudači Svetog Đorđa osnovani su 1992. godine, a sa njima je od početka bio violinista Ljubomir Milanović.

"Neverovatno mi je da je toliko vremena prošlo, zaista vrlo ispunjenih trideset godina, sa mnogo koncerata, divnih prijateljstava", kaže Milanović za Euronews Srbija.

Euronews Cult

 

Zajedno su imali više od dve hiljade nastupa, a violinista kaže da planiraju barem još toliko.

"Imaćemo nastupe sledeće godine u Austriji, naravno i ovde u Beogradu i nadamo se da ćemo moći da organizujemo i koncerte po Srbiji kao što smo u proteklim godinama imali više prilika da to ozbiljnije radimo", istakao je on.

Milanović podseća da je ansambl tokom cele 2022. imao seriju koncerata, a da je najavljeni nastup u Kolarčevoj zadužbini pretposlednji ove godine.

"Trebalo bi krajem decembra da takođe imamo još jedan koncert, gde će takođe maestro Dinić biti sa nama, a kao solista nastupi Jovan Kolundžija. Jovan je jedan od prvih solista koji je na početku karijere Gudača Svetog Đorđa nama mnogo pomogao nastupajući sa nama i dao nam tako vetar u leđa i hteli smo da ovih 30 godina obeležimo sa njim", istakao je violinista.

Gudači Svetog Đorđa osnovani na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića, a do danas su u tom orkestru svirale mnoge generacije najeminentnijih umetnika. 

Njihov repertoar obuhvata dela iz različitih stilskih epoha – od baroka do savremene muzike. Redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i dela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar.

Njihov muzički profil, posvećenost i entuzijazam stvorili su srdačne veze sa solistima, dirigentima i kompozitorima. U okviru orkestra postoji i radi više kamernih sastava koji su ostvarili veliki broj koncerata, nastupajući i na eminentnim domaćim festivalima (Međunarodna tribina kompozitora, BELEF, KOMA, itd).

Od značajnijih turneja i gostovanja ističu se ona u Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Austriji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Gudači redovno nastupaju na renomiranim festivalima: BEMUS, NOMUS, BELEF, NIMUS, Ohridsko leto, Interfest Bitolj, Mokranjčevi dani, Budva grad teatar, Sarajevski festival, Međunarodna tribina kompozitora i drugi.

Komentari (0)

Kultura