Aktuelno iz kulture

"Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve": Novo predstavljanje Beograda u konkurenciji za Expo 2027

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2022

-

17:42

"Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve": Novo predstavljanje Beograda u konkurenciji za Expo 2027
"Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve": Novo predstavljanje Beograda u konkurenciji za Expo 2027 - Copyright FoNet/Beogradski sajam

veličina teksta

Aa Aa

Srbija će se još jednom predstaviti povodom kandidature Beograda za domaćina Međunarodne svetske izložbe "Expo 2027" sa temom "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve" 28. novembra u Parizu, na 171. Generalnoj Skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE).

Na predstavljanju će govoriti ministar finansija Siniša Mali, ministar sporta Zoran Gajić i gradski urbanista Marko Stojčić, a tokom večeri, u skladu sa postupkom kandidature, planiran je i svečani prijem za visoke zvaničnike, na kome će domaćini biti supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i premijerka Brnabić, najavila je organizacija "Belgrade Expo 2027".

Beograd će predstaviti i prestižni srpski umetnici - violinista Stefan Milenković i glumački bard Miki Manojlović, uz video uključcenje Novaka Ðokovića, navodi se u saopštenju.

To će biti drugo predstavljanje kandidature Beograda u Parizu, posle uspešne promocije u junu ove godine, na 170. zasedajnu BIE.

Zemlju domaćina "Expo" 2027. izabraće 170 zemalja članica BIE tajnim glasanjem u junu 2023. godine.

"To je prilika da Beograd ugosti milione posetilaca iz Srbije i iz celog sveta, i tako učvrsti status regionalnog centra kulture i umetnosti", navodi se u sapštenju.

Ističe se i da Srbija ima ogromno i dokazano iskustvo u kreiranju atraktivnog okruženja za investicije i da je lider u privlačenju najviše stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u poslednjoj deceniji.

Očekuje se da Beograd, ako bude izabran za domaćina, poseti više od 2,6 miliona ljudi, uz ekonomski efekat od oko 1,1 milijardi evra.

Republika Srbija i Beograd dokazali su u brojnim prilikama do sada da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumeva oslanjanje na sve potencijale koje naša zemlja ima, navodi se u saopštenju.

"U ovim danima, kada je cela nacija reprezentacija, kada sa dubokim nadama, strastima, i željama gledamo put Katara i naših Orlova, iznova postajemo svesni značaja igre kao kolektivnog leka u vremenu punom izazova u kojima živimo. Svaki put kada Novak Ðoković zasija, od severa do juga naše zemlje, sve građanke i građani Srbije podele radost igre i pobede, baš onog motiva koji je utkan u ideju poduhvata Expo 2027", dodaje se u saopštenju.

Delegacija Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), čiji je zadatak da proceni kapacitete i mogućnosti Srbije, posetila je Srbiju tokom septembra.

Generalni sekretar BIE Dimitri Kerkentzes istakao je da bi organizacija specijalizovane izložbe Expo Belgrade 2027 bila izuzetno važan događaj za ceo Balkan, kao i da bi ovaj projekat podstakao dalji razvoj Beograda i savršeno se uklopio u ono što grad i država žele da postignu u narednim decenijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura