Aktuelno iz kulture

Akademija popustila pod pritiskom filmadžija: Svi Oskari 2023. biće dodeljeni uživo

Komentari

Autor: Variety

30/11/2022

-

13:58

Akademija popustila pod pritiskom filmadžija: Svi Oskari 2023. biće dodeljeni uživo
Akademija popustila pod pritiskom filmadžija: Svi Oskari 2023. biće dodeljeni uživo - Copyright FoNet/AP

veličina teksta

Aa Aa

Akademija filmskih umetnosti i nauka koja svake godine dodeljuje najprestižnije filmsko priznanje na svetu - Oskar - nakon brojnih kontroverzi, donela je odluku da 2023. sve nagrade dodeli u toku zvanične ceremonije.

Nakon što su mnogi filmski umetnici izrazili nezadovoljstvo zbog ovogodišnje ceremonije, tokom koje su Oskari u određenim "tehničkim" kategorijama dodeljeni pre početka prenosa radi uštede vremena, Akademija je odlučila da se vrati ranijem protokolu.

"Posvećeni so tome da naš šou slavi umetnike, umetnosti i nauke i kolaborativnu prirodu filmskog stvaralaštva. To je misija Akademije i ja se nadam da ćemo napraviti događaj koji slavi sve komponente snimanja filmova na zanimljiv i angažovan način", istakao je u saopštenju za Variety Bil Krejmer, izvršni direktor Akademije.

Prošle godine nagrade za kratke dokumentarne filmove, montažu, šminku i frizuru, originalnu muziku, scenografiju, animirani kratki film, igrani kratki filmo i montažu zvuka dodeljene su sat vremena pre početka zvanične ceremonije.

Reagovali su mnogi reditelji, uključujući Giljerma del Tora i Stivena Spilberga, kao i Udruženje američkih filmskih montažera, koji su izrazili "razočaranje" zbog odluke Akademije.

U njihovom saopštenju stoji da ona šalje poruku da su "neke kreativne discipline važnije od drugih".

"Ništa ne može biti dalje od istine i to svi ljudi koji prave filmove znaju. Kao grupa umetnika potpuno posvećenih unapređenju umetnosti i prestiža filmske montaže, strastveno verujemo da montaža i sve druge kreativne discipline koje su deo filmskog stvaralaštva, treba tretirati jednako", navelo je tada Udruženje.

Oskari će biti dodeljeni 12. marta naredne godine, a domaćin ceremonije biće voditelj Džimi Kimel.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura