Aktuelno iz kulture

"Božanska komedija" otvorila regionalni pozorišni festival u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2022

-

11:45

"Božanska komedija" otvorila regionalni pozorišni festival u Beogradu
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Festival "RUTA grupa Triglav" sinoć je otvoren predstavom "Božanska komedija" u Beogradskom dramskom pozorištu, čiji direktor Jug Đorđević i njegov kolega iz Teatra Ulisis Danko Ljuština, ističu da se radi o vrednom pozorišnom projektu koji zbližava region.

"Četvrto izdanje 'RUTA grupa Triglav', koju je osnovalo šest važnih teatara sa prostora bivše Jugoslavije, potvrda je koliko je ideja bila važna i pokazala se kao projekat koji ima smisla", rekao je Radivojević Tanjugu.

Prema njegovim rečima, Danteova "Božanska komedija" nemačkog reditelja Franka Kastorfa, koja je imala premijeru u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) pre mesec dana, pomerila je granice teatra na prostoru jugoistočne Evrope.

"Kastorf je jedan od najvećih stvaralaca u poslednjim decenijama, a njegov prvi izlazak van nemačkog i francuskog govornog područja dokazao je speficifčnim procesom rada i rezultatom kako bi teatar mogao da izgleda u godinama pred nama", ocenio je Radivojević. 

Tanjug/Sava Radovanović

Jug Radivojević

Regionalna unija teatara (RUTA) nastala je sa idejom da okupi pozorišta iz bivših jugoslovenskih republika sličnog senzibiliteta i tokom trajanja festivala na jednom mestu prikaže međusobna dostignuća i doprinese razmeni iskustava gostujućih ansambala. 

Festival se održava na svaka dva meseca u drugom gradu, a svako novo izdanje započinje u BDP-u 1. decembra. 

U okviru festivala u BDP-u biće izvedene sutra, 2. decembra, predstava "My Name Is Goran Stefanovski" reditelja Branislava Mićunovića i Dramskog teatra Skoplje, a 3. decembra "Junakinje" Aleksandra Popovskog i Mestnog gledališča ljubljanskog.

Na velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" slede 5. decembra "Bez portfelja" reditelja Branislava Mićunovića i Gradsko pozorište Podgorica i 6. decembra "Umri muški" Admira Glamočka i Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Ljuština je ocenio da je "RUTA grupa Triglav" vredan projekat koji razmenjue različite pozorišne poglede i kulture, zbližava ljude na ovim prostorima, gde svi razumeju jezik i odlično se pozorišno slažu.

"Naša je želja da mi povedemo priču, kao što čovečanstvo iz Srednjeg veka do danas nije dovezla parna lokomotiva nego obrazovanje i kultura", istakao je Ljuština.

Prema njegovim rečima, želja festivala je da njihov pozorišni prati susret gradonačelnika ovih šest gradova, šest ministara kulture i susret predsednika i premijera, "kako bi nam svima bilo bolje i lepše".

"Reče davno Martin Luter King: 'Vreme nam je živeti zajedno. Družiti se i razumevati, inače ćemo svi umreti kao budale'. Nadam se da umreti kao budale nećemo", zaključio Ljuština.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura