Aktuelno iz kulture

Diznijev crtać proteruju iz bioskopa u Srbiji: Mnoga deca neće gledati “Čudesni svet” zbog dečaka zaljubljenog u dečaka

Komentari

Autor: Staša Rosić

03/12/2022

-

22:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

"Čudesni svet", Diznijev animirani film o porodici istraživača koja u društvu nestašne mrlje i tronogog psa istražuje neobične neotkrivene predele, inspirisan je klasičnim avanturističkim pričama, ali je uprkos tako vedroj premisi izazvao burne reakcije roditelja, ne samo u Srbiji, nego i na Zapadu.

Ono što nije deo zvaničnog sinopsisa, a postalo je trn u oku mnogih posetilaca bioskopa je činjenica da je jedan od glavnih protagonista, tinejdžer Itan Klejd zaljubljen u dečaka, a njegov otac ne mareći za činjenicu da je njegov sin gej, daje mu ljubavne savete i podržava ga. I dok je veliki deo kritičara pozdravio tako pozitivno predstavljanje prihvatanja različitosti u jednom filmu namenjenog najmlađima, drugi su to ocenili kao "LGBT propagandu" usmerenu ka deci.

Tako je Kulturni centar u Novom Pazaru, u sada obrisanoj Facebook objavi, naveo da zbog negodovanja roditelja povlači iz programa "Čudesni svet" i otkazuje sve buduće projekcije tog filma.

Na temu se nadovezao i Boško Obradović, lider pokreta Dveri koji je na Tviteru izrazio "poštovanje za roditelje u Novom Pazaru koji drže do tradicionalnih vrednosti i ne dozvoljavaju propagandu LGBT ideologije njihovoj deci u njihovom gradu".

Međutim, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković za Euronews Srbija ističe da ukoliko je razlog povlačenja filma sa repertoara bioskopa zaista prigovor roditelja zbog toga što junak filma voli isti pol, "to za svaku osudu".

"Činjenica je da ustanove imaju pravo da uređuju svoj kulturni program, ali to se ne sme raditi tako da se podstiče i širi diskriminacija prema bilo kome. Obrazloženje da se filmom ugrožavaju porodične vrednosti nije na mestu, jer se u bioskopima i na televiziji prikazuju najrazličitiji sadržaji sa upitnim sadržajem po pitanju vrednosti i umetničkih kvaliteta. Uostalom, sve to čini realan život i svako ima pravo da bira šta će da gleda, čita ili sluša. Roditelji treba da vaspitavaju svoju decu u skladu sa svojim uverenjima, ali deci ne treba usađivati predrasude, već vrednosti tolerancije, razumevanja i prihvatanja različitosti. Na ovaj način se to ne postiže", istakla je Janković.

Ona je dodala da se eventualna povreda Zakona o zabrani diskriminacije u ovom slučaju može utvrditi isključivo u postupku, kao i da očekuju da im ovim povodom "stigne pritužba".

Ipak, roditeljski forumi i društvene mreže takođe su se "usijali" kada je reč o ovoj temi, a navodi se da su mnogi posetioci bioskopa napuštali salu tokom premijere u Beogradu. Mnogi zameraju zašto je uopšte gej tematika uopšte našla mesto u sadržaju namenjenom deci i smatraju da je bilo neophodno "upozorenje" u samom trejleru crtaća da sadrži takvu priču.

Izbegavanje "teških" razgovora

Da postoje sadržaji dostupni najmlađima koji su daleko neprimereniji od animiranog gej tinejdžera, slaže se i psiholog Vesna Janjić Popović iz savetovališta "Veliki mali svet".

"Svako neka proveri da li mu je dete gledalo rijaliti programe. Kako dete zna situacije iz nekih rijaliti programa ili sa TikToka, ako nije gledalo? Pretresimo pola filmova koja deca ne bi smela da gledaju. Imaju daleko strašnijih i krvoločnijih scena, koji užasno deluju na decu", kaže Janjić Popović za Euronews Srbija. 

Ona smatra da je jedan od razloga zbog kojih se roditelji bune protiv "Čudesnog sveta" taj što ni sami ne znaju kako da odgovore deci na pitanja koja bi mogla da imaju, ukoliko primete nešto neobično u tome da je dečak zaljubljen u dečaka.

"U našoj kulturi se teško govori o takvim temama, što ne znači da to nije potrebno. Odrasli su opterećeni nedoumicama kako da joj pristupe i to rešavaju izbegavanjem", kaže naša sagovornica.

Psihološkinja ističe da roditelj treba da zna kako će sa svojim detetom razgovarati ukoliko mu ono postavi pitanje o nečemu što ga zbunjuje ili iznenađuje.

profimedia

 

"Ja mislim da nema deteta koje nije plakalo na 'Devojčicu sa šibicama'. A da li treba da je ne čitamo? Naš odnos prema tome odrediće detetovo ponašanje. Ako mi imamo problem sa takvim crtanim filmom kao odrasle osobe, pa onda je logično da ćemo da izbegnemo pokazivanje tog filma detetu", kaže Janjić Popović.

Branka Tišma, školski psiholog, za Euronews Srbija objašnjava da je potpuno neosnovan strah roditelja da će gledanjem animiranog filma sa gej junacima dete i samo promeniti seksualnu orijentaciju.

"Iskustveno znamo da će deca koja su izložena takvim sadržajima samo više postavljati pitanja, a mi nemamo odgovore na ta njihova pitanja koja su u skladu sa njihovim uzrastom. Ni sami nismo načisto sa svojim stavovima i ni sami ne znamo kako da reagujemo na te situacije i posebno ne znamo kako će na to reagovati naše dete. Međutim, deca lako prihvataju različitost. Učenjem se kasnije stvara drugačiji odnos prema različitim stvarima. Ako imaju takve sadržaje, lakše će ih prihvatiti kao deo socijalnog okruženja", ističe Tišma.

Dizni pred velikim gubicima

Euronews TV

"Čudesni svet" će po svemu sudeći biti jedan od najvećih promašaja na blagajnama u istoriji kompanije Dizni, a studio će izgubiti milione dolara zbog slabe gledanosti. Ipak, razlog za to nije bojkot roditelja zbog seksualnog opredeljenja jednog od likova.

Američki mediji navode da je slaba marketinška kampanja najviše doprinela poražavajućim rezultatima na blagajnama, a odsutvo u kineskim bioskopima je u mnogome doprinelo slaboj zaradi.

Na društvenim mrežama mogu se videti komentari mnogih kojima se taj film svideo, ali su iznenađeni što ranije nikada nisu čuli za njega, niti su bilo gde imali priliku da pogledaju trejler kojim se film najavljuje.

Iako gubici koje je kompanija imala u proteklom periodu, naročito nakon povlačenja sa tržišta Rusije nakon izbijanja rata u Ukrajini, verovatno neće bitno uticati na njen opstanak, tek treba da vidimo kako će se u budućnosti odraziti na reprezentaciju manjinskih grupacija u njihovim ostvarenjima. 

Komentari (1)

Dejan

04.12.2022 13:48

znači odvratno svakog ko podržava ovo zlo zvano dizni treba proterati iz srbije

Kultura