Aktuelno iz kulture

Muzej Nikole Tesle sutra proslavlja 70 godina od osnivanja

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2022

-

11:48

Muzej Nikole Tesle sutra proslavlja 70 godina od osnivanja
Nikola Tesla Muzej - Copyright E-Stock/Aleksandar Bačlija

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Nikole Tesle sutra proslavlja 70 godina od osnivanja, najavili su iz Muzeja. Osnovan kao prvi tehnički muzej u Jugoslaviji i jedni je muzej koji čuva originalnu ostavštinu Nikole Tesle. 

Uviđajući univerzalni značaj Nikole Tesle i njegovog stvaralaštva, Unesko je 2003. godine Teslinu arhivu, kao deo pokretnog dokumentarnog nasleđa čovečanstva uvrstio u Registar "Pamćenje sveta" što predstavlja najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra. 

Na nacionalnom nivou Narodna skupština Republike Srbije je 2005. godine donela odluku o utvrđivanju arhivske građe koja se čuva u Muzjeju Nikole Tesle, kao lični fond Nikole Tesle, za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Osim originalnih dokumenata koji su pripadali Tesli, u muzeju se čuva i više id 2.000 Teslinih knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, preko 1.500 fotografija i više od 1.000 Teslinih planova i crteža. 

Paralelno sa zaostavštinom, u muzeju posvećenom velikanu srpskog porekla, nalazi se i bogati muzejski fond u kojem se čuva građanastala tokom rada muzeja. 

Zvanicama će se obratititi direktorka muzeja Ivona Jeftović i ministarka kulture Maja Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura