Aktuelno iz kulture

Nedeljko Bajić: Dovoljno smo u propagandi isprljani raznim stvarima, moramo da ispričamo priču o "Herojima Halijarda"

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2022

-

10:41

Nedeljko Bajić: Dovoljno smo u propagandi isprljani raznim stvarima, moramo da ispričamo priču o "Herojima Halijarda"
Nedeljko Bajić: Dovoljno smo u propagandi isprljani raznim stvarima, moramo da ispričamo priču o "Herojima Halijarda" - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Producent filma "Heroji Halijarda" Nedeljko Bajić smatra da  je to ostvarenje, kao i najavljena serija od šest nastavaka radnog naziva "Vazdušni most", "nešto najveće, najozbiljnije i najgrandioznije" što su radili u Kontrast studiju. 

"Pre neko veče je bila interna projekcija radne verzije filma nekim ljudima od značaja iz naše profesije i dobili smo pohvale da je to film kakav se  više ne radi. Da izgleda kao da je sniman sedamdeset, osamdeset i neke, ne u smisu tehnike nego postupka", rekao je Bajić dodavši da projekat u produkcionom smislu prevazilazi njihove ranije serije "Selo gori a baba se češlja" i "Ravnu goru".

Prema njegovim rečima, "Heroji Halijarda" su značajan projekat koji je nastao isključivo zbog toga što su postali sistem koji može da iznese dimenziju i veličinu jedne takve teme.

"Zamislite da 1944. godine padne neko s neba padobranom, ljudi koji ne govore vaš jezik. I vi sad kompromitujete svoj način života, a već ste ugroženi jer ste u ratu, pod okupacijom. I pored svega toga spašavate neke ljude. Čin fenomenalan", naglasio je producent.

Bajić je dodao da će neko videti i ideološku priču, o partizanima i ravnogorskom pokretu, a političke strukture i "nešto treće" u "Herojima Halijarda", čiji je reditelj Radoš Bajić, koji je pisao scenario uz Duška Kovačevića i Nemanju Madžarevića.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Govoreći o našim odnosima sa Sjedinjenim Državama, Bajić je podsetio da se srpska zastava zavijorila na Kongresu 1918. godine zbog zasluga u Prvom svetksom ratu, a "drugi svetli trenutak je Operacija Halijard", u okviru koje je naš narod spasao 508 američkih i britanskih pilota tako što su improvizovali aerodrom na livadi u Pranjanima.

"Moramo da pričamo te priče. To je naša želja, potreba. Dovoljno smo u propagandi isprljani raznim stvarima. Moramo da plasiramo, da se potrudimo da ta priča odavde ode što dalje. Primarna priča je o žrtvi našeg naroda u tim presudnim trenucima", naglasio je Bajić.

Nedavno je počelo snimanje druge sezone "Azbuke naših života" u režiji Jelene Bajić Jočić, po delima Mirjane Bobić Mojsilović, a Bajić ističe daje suština serije "u nekim jednostavnim stvarima, svakodnevnom životu koji se dešava pored nas".

"Vi te ljude poznajete. to su naši savremenici, koji su nešto stekli i u međuvremenu izgubili sebe", ocenio je Bajić.

Prema njegovim rečima, "Azbuka" se kao životna drama možda malo izdvojila od ostalih serija i estetikom, pristupom, rediteljskim postupkom i glumačkom igrom. 

U drugoj sezoni u 11 nastavaka pratimo i dalje porodicu Popović, ali Bajić dodaje da "ima novih momenata i zapleta koji malo izlaze iz žanra, u obrisima, da bude intrigantno".

"Veliko pojačanje je Raša Bukvić, koji je jedan od retkih koji je napravio ozbiljnu karijeru u svetu još kao mlad. Igra možda glavnu ulogu sezone, nešto što do sada nikad nije igrao", naglasio je Bajić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura