Aktuelno iz kulture

Prve reakcije na "Avatar: Put vode": Šta kažu kritičari o dugoočekivanom filmu Džejmsa Kamerona

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

08/12/2022

-

08:21

Prve reakcije na "Avatar: Put vode": Šta kažu kritičari o dugoočekivanom filmu Džejmsa Kamerona
Prve reakcije na "Avatar: Put vode": Šta kažu kritičari o dugoočekivanom filmu Džejmsa Kamerona - Copyright Tanjug AP/20th Century Films via AP

veličina teksta

Aa Aa

Film "Avatar: Put vode", nastavak filma sa najvećom zaradom svih vremena, premijerno je prikazan u Londonu.

Dugoočekivani drugi deo franšize stiže 13 dugih godina nakon originala, koji je gledaoce širom sveta poveo na putovanje do izmišljene planete Pandore iz mašte Džejmsa Kamerona.

Tvorac franšize prošetao je crvenim tepihom u društvu zvezda ovog ostvarenja Sema Vortingtona, Zoe Saldane, Kejt Vinslet, Sigurni Viver, kao i nova generacija Avatar sveta Džek Čempion, Triniti Blis, Bejli Bas i drugi.

Kako i sam naslov nagoveštava "Avatar: put vode"  većinski je sniman pod vodom, za čije potrebe je koriščen veliki broj kamera, sa specifičnom unapređenom tehnologijom. 

Nastavak filma traje nešto više od tri sata, što je za dodatnih trideset minuta više nego predhodno ostvarenje iz 2009. godine, ali ipak nije uspeo da nadmaši "Titanik".

Tanjug/Vianney Le Caer/Invision/AP

 

Original je pratio paralizovanog marinca Džejka Salija (Vortington) na putu do planete Pandora gde je preuzeo telo avatara.

On se pridružio domorodačkoj populaciji tog sveta u borbi protiv ljudi, koji su u potrazi za dragoceni mineralom poželeli da unište njihov dom.

"Put vode" junake sreće godinama kasnije, kada glavni junaci Džejk i Nejtiri (Saldana) imaju porodicu, ali se vraćaju i njihovi neprijatelji.

Jedan od razloga zbog kojih je publika tako dugo čekala nastavak, svakako je želja reditelja da u drugom delu nadmaši sebe. Kanadski sineasta odbacio je jedan već završen scenario "Avatara 2" i ispočetka ga pisao, pa umesto da se u bioskopima nađe 2014. možemo da ga očekujemo tek 15. decembra.

Kameron je u emisiji "The One Show" u susret premijeri ispričao da je inspiraciju za "Avatar" franšizu pronašao u svojim snovima.

"Mislim da su snovi moj privatni striming servis koji svake večeri besplatno imam", našalio se reditelj.

"Pretpostavljam da mnogo toga radim u snovima, vidim mnogo slika, a nekad ih i zapišem. Zbog nekih stvari o Avataru koje su me budile dok sam bio na koledžu, ustajao sam iz kreveta i slikao. Tako da sve ovo traje već neko vreme. Uvek sam imao snove da sam pod vodom, dok oko mene plivaju neverovatne životinje, tako da sam na neki način razradio sve te podsvesne slike", rekao je Kameron.

Koliko je skup novi film

Variety piše da je reditelj navodno rekao čelnicima kompanija "Disney" i "20th Century Studios" da je budžet tako veliki da predstavlja "najgori poslovni slučaj u istoriji filma", a prema njegovim procenama, "potrebno je da bude treći ili četvrti film sa najvećom zaradom u istoriji", kako bi projekat bio "na nuli".

Podsećanja radi, četvrti film na listi ostvarenja sa najvećom zaradom na blagajnama je "Rat zvezda: Buđenje sile" (2,07 milijardi dolara), a peti "Osvetnici: Rat beskraja" (2,05 milijardi dolara).

Istini za volju, Kameron već drži prvo mesto filmova sa najboljom zaradom u bioskopima sa prvim delom "Avatara" koji je inkasirao 2,9 milijardi dolara, dok je na drugom mestu "Osvetnici: Kraj igre" sa 2,7 milijardi. 

Kameron zauzima i treće mesto liste najprofitabilnijih ostvarenja zahvaljujući "Titaniku" koji je studijima doneo 2,1 milijardu dolara.

Međutim, od toga koliko "Avatar: Put vode" bude isplativ, zavisi i budućnost franšize.

Kameron je planirao da ona ima ukupno pet filmova, a treći nastavka je već snimljen i najavljen za 2024. godinu.

Četvrti deo je delimično snimljen i planiran za 2026. dok je za peti deo tek završen scenario. Ukoliko bude bio snimljen, što je pod znakom pitanja, u bioskopima bi trebalo da se nađe tek 2028.

Za sada, utisci kritičara su izuzetno pozitivni kada je reč o drugom delu "Put vode", a mnogi tvrde da je i nadmašio original.

Tom Pejdž, kritičar CNN, pohvalio je ostvarenje i istakao da ono izaziva strahopoštovanje gledalaca prema Pandori.

"To je adrenalinski skok za snimanje 3D filmova i beskompromisno udvostručavanje očekivanja. Ništa manje ne biste očekivali od Kamerona", napisao je Pejdž.

Peri Nemirof, novinar "Collidera", smatra da je reč o "neverovatnom" ostvarenju.

"Jedan zapanjujući kadar za drugim. Ali ono što mi se najviše svidelo je kako su tehnička dostignuća uvek u službi likova i izgradnje priče", napisao je.

Dejvid Erlih iz "Indie Wire" smatra da je nastavak "svetlosnim godinama bolji od prvog".

"Verovatno jedno od najboljih bioskopskih iskustava posle dugo vremena. Striming je mrtav", naveo je Erlih.

Komentari (0)

Kultura