Aktuelno iz kulture

Jasmina Trumbetaš Petrović: "Turandot" je najzahtevnija opera

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2022

-

10:27

Jasmina Trumbetaš Petrović: "Turandot" je najzahtevnija opera
Jasmina Trumbetaš Petrović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Opera "Turandot"  premijerno će se odigrati 23. decembra u Narodnom pozorištu, i nedelju dana kasnije u "Madlenijanumu", a jednu od glavnih uloga u ovom nezavršenom komadu Đakoma Pučinija igra Jasmina Trumbetaš Petrović.

Operska pevačica smatra da je reč o najzahtevnijoj operi u celom opusu sopranskog faha, pošto ima "oko 20 minuta pevanja, ali to što se peva je zaista jako zahtevno".

Ona je podsetila da je operu "Turandot" dovršio Franko Alfano "koji je uspeo da uđe u bit i suštinu onoga što je Pučini želeo da kaže". 

Trumbetaš Petrović je rekla da je dirigent opere Stefano Romani iz Italije, dok je reditelj Pavle Mario Del Monako "divan mlad čovek koji tačno zna šta hoće", i ostvario je "jako lepu saradnju sa celim ansamblom". 

"Za publiku je interesntno da 'Turandot' spada u dela gde su horske numere zaista zastupljene. Može se reći da je hor na prvom mestu", napomenula je umetnica.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Trumbetaš Petrović je nedavno neočekovao dobila poziv da učestvuje na festivalu "Petrogradski nasipi" u Rusiji, na kome je pevala dva koncerta - u impozantnom zdanju Mermernog dvorca u Sankt Peterburgu i Železničkom muzeju.

"Bilo je divno i za mene veliki podstrek, pogotovo u ovoj situaciji u kojoj se nalazi ceo svet. Dobila sam dobre kritike i nadam se da će se saradnja nastaviti", napomenula je pevačica.

Trumbetaš Petrović učestvuje sa violinistom Markom Josifovskim, pijanistkinjom Minom Ristić Jonić i Bras ansamblom pod dirigentom Đorđom Stanković večeras u "Madlenijanumu" na obeležavanju 25. godina diplomatskih odnosa Azerbejdžana i Srbije.

Kako je najavila, pevaće solistički koncert italijanskih arija i kancona 27. decembra u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti uz podršku Italijanskog kulturnog centra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura