Aktuelno iz kulture

Ukrajina odabrala predstavnike za Evroviziju, nastup snimljen u skloništu u podzemnoj železnici (VIDEO)

Komentari

Autor: BBC

18/12/2022

-

10:37

Ukrajina odabrala predstavnike za Evroviziju, nastup snimljen u skloništu u podzemnoj železnici (VIDEO)
Ukrajina odabrala predstavnike za Evroviziju, nastup snimljen u skloništu u podzemnoj železnici (VIDEO) - Copyright Printscreen YouTube/Євробачення Україна | Eurovision Ukraine official

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je odabrala pop duo pod nazvom "Tvorči" da predstavi zemlju na Pesmi Evrovizije 2023. godine, a nastup je bio emitovan iz skloništa u Kijevu. Pesma pobednika "Heart of Steel" prva je koja je zvanično potvrđena za takmičenje.

"Pokušaćemo da učinimo sve da Ukrajinu predstavimo dostojanstveno", rekao je član grupe Endru Hukuliak.

Iako je na ovogodišnjem takmičenju pobedila ukrajinska grupa Kaluški, zbog rata, sledeća Pesma Evrovizije će biti organizovana u Liverpulu.

Metro stanica u Kijevu koja se već mesecima koristi kao sklonište, sada je bila pretvorena u TV studio.

Tokom nastupa, plesači su nosili gas maske dok su se na ekranima pojavljivali znaci nuklearnog upozorenja dok se čuju stihovi: "Ne plašite se da izgovorite šta mislite".

"Nismo mislili da ćemo pobediti, ali želimo da se zahvalimo svima koji su nas podržali, koji slušaju našu muziku i koji se bore na prvoj liniji fronta", dodao je Hukuliak.

Od prvog učešća na Evroviziji 2003. godine, Ukrajina je pobedila tri puta, a samo šest puta završila van prvih deset mesta, što je čini jednom od najuspešnijih zemalja na takmičenju.

"Učinili smo sve što je bilo moguće da ovo takmičenje bude u punom zamahu i još jednom ujedinimo Ukrajince oko ovog važnog izbora za najveću muzičku pozornicu u Evropi", rekla je za BBC šef delegacije na Evroviziji Oksana Skibinska.

Ona dodaje da je prva odluka bila da se snima iz skloništa.

"To nas je uverilo da bi sama emisija mogla da se odvija bez prekida jer bez obzira da li imamo upozorenja o vazdušnom napadu, posao bi mogao da se nastavi", objašnjava.

Gledaoci su tokom pojedinih delova emisije mogli da čuju kako vozovi prolaze, ali je inače sklonište izgledalo kao bilo koji drugi studio.

Orkestar Kaluša rekao je za BBC da su uvereni da Ukrajina može da pobedi po četvrti put u Liverpulu.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

Kipar, Izrael, Holandija i Slovenija takođe su izabrali pesme koje će poslati u Liverpul, ali ih još nisu objavili.

Na takmičenju ukupno učestvuje 37 zemalja a one imaju rok do marta da potvrde svoje peste i izvođače za takmičenje. Veliko finale Pesme Evrovizije 2023. održaće se 13. maja 2023. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura