Aktuelno iz kulture

Balerina Ada Raspor: Nije isto kada ulogu igrate u ranim dvadesetim i ranim tridesetim

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

10:09

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Balerina Ada Raspor igra u predstavama "Kraljica Margo" i "Žizela" Narodnog pozorišta za koje se uvek traži karta više.

"Uloga Šarlote je jedna od prvih od kad sam ušla u pozorište, igram je petnaestak godina. Nije isto kada ulogu igrate u ranim dvadesetim i ranim tridesetim. Tehnički je zahtevna, ali možda i više emocionalno", priznala je Raspor u razgovoru za Tanjug Reflektor.

Prema njenim rečima, balet je protkan emocijama jer tome pridodaje muzika Gorana Bregovića.

Za Raspor uloga Šarlot je izrazito draga i svaki put pokušava da je oboji drugim bojama, prikaže na drugom nivou, doda nešto ili čak oduzme. 

U okviru projekta "Otvoreni Balkan" Balet Narodnog pozorišta ide 21. decembra u Skoplje sa baletom "Žizela", koju su obnovili u junu 2021. godine i Raspor ističe, "vratili na velika vrata". 

"Imamo čast da je skopskom pozorištu oprobamo na toj velikoj sceni. Moja uloga gospodarice Mirte je u drugom činu izražena i zapažena. Cela priča drugog čina je jako bajkovita i ima mistike", naglasila je umetnica. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Prema njenim rečima, igra u specifičnoj sceni u mrklom mraku sa upernim jednim snopom svetla što zahteva koncentrisanost.

Raspor je istakla i da balerine u toj predstavi izgledaju kao eterična bića i moraju biti potpuno vazdušaste, "da se težina i napor ne primete, što je možda i najteže".

Sa iskustvom igranja skoro celog repertoara Narodnog pozorišta Raspor kaže da je Mirta "jedna od najtežih uloga do sada". 

Upitana kako vidi budućnost baleta u vreme tehnološke revolucije, Raspor je rekla da ne misli da će mu se bilo šta destiti.

"Ponavlja se od 17. veka. I dalje igramo klasični repertoar, predstave koje se prenose sa kolena na koleno, uz savremene balete. Pažnja publike je možda kraća. Zdravo je doći u pozorište i pogledati čak i četvoročinski balet. To je vežbanje pažnje i oplemenjivanje", smatra Raspor. 

Komentari (1)

Kultura