Aktuelno iz kulture

E.T. vanzemaljac postigao neverovatnu cenu na aukciji: Anonimni kupac delić filmske istorije platio 2,6 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

15:17

E.T. vanzemaljac postigao neverovatnu cenu na aukciji: Anonimni kupac delić filmske istorije platio 2,6 miliona dolara
E.T. vanzemaljac postigao neverovatnu cenu na aukciji: Anonimni kupac delić filmske istorije platio 2,6 miliona dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Originalni mehanički model glavnog junaka filma "E.T. vanzemaljac" dostigao je neverovatnu sumu na aukciji održanoj proteklog vikenda. 

"Robot" koji bi poželeo svaki filmski kolekcionar dostigao je cenu od neverovatnih 2,56 miliona dolara, objavili su organizatori.

Za model od aluminijuma je prvobitno procenjeno da će dostići cifru između dva i četiri miliona dolara. Početna cena iznosila je pola miliona, a srećni kupac ostao je anoniman.

"Ovaj jedinstveni rekvizit konstruisan je 1981. godine, ima 85 zglobova i smatra se inženjerskim remek-delom", navedeno je u opisu.

Kreirao ga je italijanski majstor specijalnih efekata Karlo Rambaldi, a njime je upravljalo 12 animatora.

Kako je svojevremeno ispričala glumica Dru Barimor, koja je imala sedam godina kada je snimila film, mislila je da je njen "kolega" vanzemaljac pravi, pa mu je nosila i ručak u pauzama snimanja.

Na istoj aukciji ponuđeno je još 1.300 rekvizita iz poznatih filmova, poput bokserskih rukavica koje je nosio Robert de Niro u filmu "Razjareni bik" i malja iz filma "Tor". 

Maketa vanzemaljca je takođe našla svog kupca za 125.000 dolara (117.000 evra).

Visoku cenu postigao je i štap kojim je glumac Čarlton Heston razdvojio Crveno more u filmu "Deset zapovesti" i to 448.000 dolara (422.000 evra), dok je metla Nimbus 2000 Harija Potera prodata za 128.000 dolara (120.000 evra).

Komentari (0)

Kultura