Aktuelno iz kulture

Svetozar Cvetković nagrađen za ulogu u filmu "Pucnji u Marseju" na međunarodnom festivalu Fusion

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

11:25

Svetozar Cvetković nagrađen za ulogu u filmu "Pucnji u Marseju" na međunarodnom festivalu Fusion
Svetozar Cvetković nagrađen za ulogu u filmu "Pucnji u Marseju" na međunarodnom festivalu Fusion - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Glumac i filmski producent Svetozar Cvetković dobio je nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu "Pucnji u Marseju" (Bullets Over Marseille) na internacionalom Fusion filmskom festivalu, sopštili su producenti.  

Festival, koji okuplja brojne filmske stvaraoce iz celog sveta, ove godine održan je virtuelno, i to paralelno u Briselu, Valensiji i Varšavi. 

Fusion se zapravo sastoji od četiri festivala i odlična su prilika filmskim umetnicima kako za upoznavanje, razmenu iskustva i ideja, tako i zbog mogućnosti saradnje na različitim projektima.

Radnja filma "Pucnji u Marseju" reditelja Gordana Matića zasnovana je na transkriptu sa suđenja atentatorima na kralja Aleksandra jugoslovenskog i francuskog ministra Luja Bartua u Marseju 9. oktobra 1934. 

Publika ima priliku da prati delove sudskog procesa teroristima koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog. Svetozar Cvetković tumači lik branioca atentatora, Sana Obana.

"Ovakve nagrade najviše raduju. Niti znaš da si bio u konkurenciji, niti te ljudi koji odlučuju o nagradi znaju... vide te u jednom sjajnom i eto nagrade. Drago mi je zbog filma, reditelja, glumaca i cele ekipe, posebno jer je jedan film skromnog budžeta, a velikog rezultata postao prepoznatljiv", izjavio je povodom osvajanja nagrade Svetozar Cvetković.

Film reditelja Gordana Matića traga za odgovorom na pitanja: "Da li je Drugi svetski rat zapravo počeo tog 9. oktobra 1934. godine pucnjima u Marseju na kralja Aleksandra i ministra Bartua? i "Da li bi možda Evropa i svet bili drugačiji da je sprečen atentat za koji su svi znali da se sprema?"

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura