Aktuelno iz kulture

Novosadska pozorišta osudila napad na glumce iz Hrvatske: "Poražavajuće je da se to desi u Evropskoj prestonici kulture"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2022

-

13:44

Novosadska pozorišta osudila napad na glumce iz Hrvatske: "Poražavajuće je da se to desi u Evropskoj prestonici kulture"
Srpsko narodno pozorište - Copyright Tanjug/vojnet/Ivan Milinkov

veličina teksta

Aa Aa

Uprave i ansambli novosadskih pozorišta, kao i Savez dramskih umetnika Vojvodine, reagovali su na jučerašnji napad na dvojicu glumaca iz Zagreba, članova Teatra ITD koji je učestvovao na Međunarodnom festivalu "Synergy".

Oni su u zvaničnom saopštenju naveli da su "zgroženi i ogorčeni napadom na kolege iz zagrebačkog ITD teatra koji se dogodio u centru Novog Sada".

"Sramno, nedopustivo i za svaku osudu je svako nasilje, a posebno nasilje motivisano etničkom (ili u ovom slučaju jezičkom) mržnjom. Posebno je poražavajuće da se takav čin dešava u gradu koji trenutno nosi titulu Evropske prestonice kulture", stoji u saopštenju koje potpisuju Aleksandar Stankov, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Milovan Filipović, direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta Újvidéki Színház, Mihajlo Nestorović, direktor Pozorišta mladih i Predrag Momčilović, predsednik SDUV.

Podsećamo, povređeni mladići ispričali su da ih je oko tri sata i 30 minuta posle ponoći u Nikolajevskoj porti presrela grupa mlađih muškaraca koji su ih pitali da li su ih Hrvatske, a potom počeli da ih udaraju.

Osnovni javni tužilac delo je okarakterisao kao prekršaj.

"Opredeljenje svih novosadskih pozorišta je saradnja sa kolegama iz Srbije, regiona i Evrope. Želimo i ovim putem da naglasimo da je u sva novosadska pozorišta dobrodošao svako ko predstavlja teatar i kulturu, bez obzira iz kog grada ili zemlje dolazi. Novi Sad kao multinacionalna sredina ima obavezu da neguje različitosti i toleranciju, posebno je to imperativ kulturnih delatnika našeg grada, stoga apelujemo na javnost, medije i nadležne institucije da se u tom duhu i ponašaju, te da ni na koji način ubuduće ne budu inspiratori ovakvih nemilih događaja, kako bi svi zajedno upravo u duhu tolerancije gradili sliku našeg lepog grada", stoji u saopštenju novosadskih pozorišta i Saveza dramskih umetnika Vojvodine.

Teatar ITD iz Zagreba jedan je od pet pozorišta iz regiona koji su učestvovali na petom Međunarodnom festivalu "Synergy' u Novosadskom pozorištu od 15. do 19. decembra, inače projektu koji je ove godine deo programa Evropske prestonice kulture.

Osim zagrebačkog, na festivalu su učestvovali i teatri iz Rumunije, Mađarske i Srbije. 

U fokusu ovogodišnje "Sinergije" bila je ugroženost žena, a donacije prikupljene od posetilaca umesto ulaznica namenjene su Sigurnoj ženskoj kući u Novom Sadu.

Incident u kom su povređeni gostujući glumci iz Zagreba prvi je takav od osnivanja festivala. 

Komentari (0)

Kultura