Aktuelno iz kulture

Izložba "Mileva: Mi smo stena“ na Petrovaradinu: Priča o Milevi Marić Ajnštajn uz pomoć novih tehnologija

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2022

-

22:51

Izložba "Mileva: Mi smo stena“ na Petrovaradinu: Priča o Milevi Marić Ajnštajn uz pomoć novih tehnologija
Izložba "Mileva: Mi smo stena“ na Petrovaradinu: Priča o Milevi Marić Ajnštajn uz pomoć novih tehnologija - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja/Mladen Sekulić

veličina teksta

Aa Aa

Prva multimedijalna izložba u Srbiji posvećene našoj slavnoj naučnici Milevi Marić Ajnštajn pod nazivom "Mileva: Mi smo stena“ autora Dušana Jovovića otvorena je večeras u obnovljenom prostoru Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. 

Otvaranju je prisustvovala ministarka kulture i potpredsednica Vlade Maja Gojković, koja je istakla da je izložba omaž gradu Novom Sadu, Novosađankama i uopšte ženama i njihovoj ulozi u kulturi, umetnosti, obrazovanju, nauci, izgradnji naše države, koje su uvek negde u senci, ali čiji je doprinos ogroman.

"Ovo je potpuno novi pogled na život i na rad Mileve Marić Ajnštajn, ali i na ono što je bilo skriveno od svih nas godinama i vekovima, o pravom životu i pravoj ulozi Mileve Marić Ajnštajn i njenom doprinosu svetskoj nauci“, naglasila je Gojković.

Napomenula je da su na večerašnjoj izložbi, koja se održava u završnici velikog projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture, bila prisutna tri gradonačelnika, koja su pokrenula i sprovela čitav postupak kandidovanja grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture.

Ministarstvo kulture i informisanja/Mladen Sekulić

 

Autor izložbe Dušan Jovović naglasio je da su Novi Sad i Srbija dobili nešto potpuno interaktivno što je na ponos svima, jedan prostor u koji je smeštena i instalirana priča o Milevi Marić Ajnštajn uz pomoć novih tehnologija, ali da se nije odustalo od klasičnih formi slikarstva i kinetičkih skulptura.

"Ja se nadam da je ovaj eksperiment umetničko-filozofski i građevinski u potpunosti uspeo. Bila je izuzetna čast sarađivati sa Ministarstvom kulture, Gradom Novim Sadom, sa divnim stručnim ljudima iz Fondacije i Muzeja grada Novog Sada” istakao je Jovović.

Izložba prikazuje spoj virtuelne umetnosti i nauke, koji nudi mogućnost upoznavanja sa privatnim i javnim životom srpske naučnice. Interaktivna postavka, prezentovana kroz prizmu autora, inspirisana blistavim umom Mileve Marić Ajnštajn, najvećim delom počiva na umetničkim instalacijama, koje unutar novog dizajniranog prostora posetioce uvodi u sam centar dešavanja.

Komentari (0)

Kultura