Aktuelno iz kulture

Dodelom godišnjih nagrada pozorište na Terazijama proslavilo 73. rođendan

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2022

-

17:20

Dodelom godišnjih nagrada pozorište na Terazijama proslavilo 73. rođendan
Dodelom godišnjih nagrada pozorište na Terazijama proslavilo 73. rođendan - Copyright Pozoriste na Terazijama

veličina teksta

Aa Aa

Pozorište na Terazijama je danas proslavilo 73. rođendan u vidu tradicionalne svečane dodele godišnjih nagrada i priznanja u foajeu ovog popularnog muzičkog teatra u Beogradu. 

Važnu nagradu za glumačku bravuru "Janoš Tot", koja nosi ime izuzetnog glumca ove kuće, što nas je prerano napustio 2013. godine, osvojio je Vukašin Jovanović za ulogu Bogdana u novom mjuziklu "Crni leptir". 

Mladi dramski umetnik je istakao da je imao priliku da upozna Janoša Tota, da nauči dosta od njega kao starijeg kolege, te da je u to vreme rastao kao glumac uz takve talente, i zato mu ova nagrada ima još snazniji, emotivan utisak. 

Reditelj iste predstave od tri sata na hit pesme čuvene "YU Grupe" - Marko Jovičić, dobitnik je Godišnje nagrade Pozorišta na Terazijama za 2022. godinu upravo zbog uspeha ovog mjuzikla od kraja oktobra, čija su sva izvođenja unapred rasprodata. 

Jovičić se zahvalio čitavom ansamblu, od glumaca preko baletskih igrača do orkestra, što su mu pomogli da ostvari taj san da režira u Pozorištu na Terazijama i da se ostvari kao reditelj tako grandioznog projekta. 

Pozorište na Terazijama/Promo

 

Godišnju nagradu su dobili i glumci iz ovog mjuzikla "Crni leptir" - Nikola Šurbanović i Kristina Jovanović, poznata i kao muzičarka Kika, i orkestarski ansambl tog projekta. 

Dobitnici jubilarnih nagrada i zahvalnica za 2022. su razni umetnici koji su obeležili neki jubilej - glumice Ivana Knežević (20 godina u ansamblu), Ivana Popović Ilijin (10 godina), Jelena Jovičić (20 godina), i drugi. 

Dan Pozorišta i centralna proslava  podrazumevali su i dodelu Zahvalnica pojedincima za doprinos u radu teatra, a laureati su - Dušan Svilar, poznati pevač - solista hora, Snežana Zablaćanski - baletski pedagog, Dimitrije Ilić, Tatjana Dimitrijević, Žarko Dimoski - dramski umetnici, Miloš Branisavljević - muzički aranžer mjuzikla "Crni leptir", Vojin Nenadović, Vladimir Mandić, Zoran Kovačevski - orkestarski muzičari, Kristina Savić i Jovan Nikolić - soliste hora, i mnogi drugi. 

Upravnik Pozorišta na Terazijama, dramaturg Aleksandar Đaja istakao je da su ovu godinu uspeli kao i drugi teatri, da uspešno preguraju bez pandemije korona virusa. 

Prvi čovek kuće je napomenuo da su se svi ponadali početkom 2020. godine da će korina trajati mozda dve nedelje, onda se odužilo dva meseca, i više od dve godine, ali je on siguran da će pozorište uvek postojati i pobediti i nakon 2000 godina.

"Ova sezona 2021/2022. nam je bila najuspešnija, jer nismo se dali, iako nam je korona pravila ozbiljne poteškoće, probleme, prepreke. Pozorište na Terazijama je specifičan muzički teatar sa desetak hit predstava sa našeg repertoara, sale su nam uvek pune", rekao je upravnik. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kako je objasnio, sa najnovijim mjuziklom "Crni leptir" na antologijskih 27 pesama benda "YU Grupa", želeli su da obeleže 50 godina postojanja tog sastava i da zaokruže triptih predstava posvećene dugovečnim domaćim rok grupama - "Riblja čorba" - mjuzikl "Lutka sa naslovne strane" (1997) reditelja Mihajla Miše Vukobratovića, i "Bajaga i instruktori" - "Sa druge strane jastuka" (2020), u režiji Juga Radivojevića. 

Upravnik je otkrio da su trenutno u procesu obnova nekih predstava kao "Zona Zamfirova" u režiji Kokana Mladenovića i "Producenti" reditelja Juga Radivojevića. 

Te predstave nisu bile zamrznute zbog kovida 19, već kako je duhovito objasnio upravnik - "kod nas u pozorištu natalitet je veći od republičkog proseka", odnosno glumice tih muzičkih komada su bile u drugom stanju, i "za njih nema lepše uloge sada". 

Đaja je prepričavao nekoliko simpatičnih anegdota iza kulisa: glumac Slobodan Stefanović došao je jednom prehlađen na izvođenje svog mjuzikla "Fantom iz opere" i nije imao glasa, te da ne bi otkazali predstavu, Dušan Svilar ga je spasao, jer je iza zavese otpevao sve njegove numere, a ovaj je samo otvarao usta, i kao Fantom pod maskom, publika nije ništa primetila. 

Na novijoj predstavi "Flešdens" prema istoimenom američkom filmu, gitarista Bojan Nenadović Kića je u poslednjem času uskočio da zameni sprečenog dirigenta, a u dugovečnom mjuziklu "Neki to vole vruće", glumac Miroljub Turajlija je takođe u poslednjem trenutku zamenio povređenog kolegu. 

Komentari (0)

Kultura