Aktuelno iz kulture

Ovacije publike na premijeri tragedije "Tit Andronik"u JDP-u: Šekspirove teme u sadašnjem trenutku

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

22:29

Ovacije publike na premijeri tragedije "Tit Andronik"u JDP-u: Šekspirove teme u sadašnjem trenutku
Ovacije publike na premijeri tragedije "Tit Andronik"u JDP-u: Šekspirove teme u sadašnjem trenutku - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Tit Andronik" Vilijama Šekspira u režiji Andraša Urbana premijerno je izvedena večeras na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Prvu Šekspirovu tragediju oživeli su na sceni JDP Goran Šušljik, Anđelika Simić, Jovana Belović, Veljko Stevanović, Joakim Tasić, Lazar Đukić, Luka Sević, Dragan Sekulić, Petar Petrović, Luka Antonijević, Mladen Lero i Milan Bobić.

Dramu je adaptirala Vedrana Božinović, scenograf je Andraš Urban, kostimograf Lina Leković, kompozitor Irena Popović, a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

 

"Tit Andronik" je nesumnjivo najbrutalnija Šekspirova tragedija. Bavi se pitanjima pravde, mržnje, osvete i nemilosrdne borbe za vlast. Iako je tokom XVII veka, kada je nastala, naišla na ogromno odobravanje i neverovatan uspeh, tragedija kasnije nailazi na oštru osudu kritike te biva dugo zanemarena, da bi sredinom 20. veka ponovo doživela popularnost koja od tada neprekidno raste.

Osim što se sve češće postavlja na scene širom sveta, drama "Tit Andronik" je nekoliko puta ekranizovana, a i poslužila je kao inspiracija čitavom nizu dela iz oblasti književnosti i popularne kulture.

Reditelj Andraš Urban, kome je ovo prva saradnja sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem, u svom čitanju ove krvave tragedija provlači Šekspirove teme kroz kontekst sadanjeg trenutka, postavljajući pitanja da li smo kao ljudi od tada do danas napredovali ili smo i dalje skloniji da posegnemo za osvetom nego za pravdom.

Publika je višeminutnim ovacijama ispratila protagoniste predstave sa scene.

Komentari (0)

Kultura