Aktuelno iz kulture

Jelena Mila za Euronews Srbija: Pokušavam da delove severa Evrope donesem na ove prostore

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2022

-

14:13

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Novom Sadu - Evropskoj prestonici kulture 29. decembra biće premijerno predstavljena najnovija i najzanimljivija filmska ostvarenja iz zemalja sa severa Evrope - Švedske, Norveške, Finske, Islanda, Danske, kroz Nordijsku panoramu.

Glumica, rediteljka i producentkinja Jelena Mila, koja je i osnovala taj festival, za Euronews Srbija najavljuje četiri itneresantne projekcije zakazane za 14, 16, 18 i 20 časova. 

"Takođe, putem online uključenja naš gost biće reditelj filma 'Kraljica bez zemlje' (Asgeir Helgestad)", kaže Mila, dodajući da je reč o dokumentarcu o divljim životinjama na Svalbardu.

Naša sagovornica izdvaja i najnoviju švedsku produkciju "Emigranti", koja je rimejk originalnog filma iz 1961. godine.

"Filmovi i serije sa severa Evrope imaju svoje mesto ovde. Neki kulturološki kodovi su drugačiji, a to čini ove filmove prijemčivim. Meni je to dragoceno, jer to što vidite u filmovima je to neko okruženje u kom živimo i onda pokušavam da te delove severa Evrope prenesem ovde, kao što radim sa Festivalom balkanskog filma na severu",  objašnjava Mila, koja već godinama živi i stvara u Švedskoj.

Privatna arhiva

Jelena Mila u predstavi "Mileva"

Jelena Mila takođe je autorka i glavna glumica predstave "Mileva" koja će se igrati sutra, 28. decembra u Srpskom narodnom pozorištu na Kamernoj sceni s početkom u 18.30 časova.

"'Mileva' je zapravo priča majke i njena ispovest kao majke, naučnice, žene koja je živela u vremenu koje nije bilo blagonaklono prema ženama, naročito ne onima koje se bave naukom", objasnila je naša sagovornica.

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture, na još jedan način će krajem 2022. odati počast Milevi Marić Ajnštajn.

Titularnu godinu ispratiće izložba "Mileva: Mi smo stena" u 1.200 kvadrata obnovljenog dela Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Komentari (0)

Kultura