Aktuelno iz kulture

Deset filmova koji su u 2022. ostvarili najveću zaradu na svetskim blagajnama

Komentari

Autor: David Mouriquand, Euronews

27/12/2022

-

18:45

Deset filmova koji su u 2022. ostvarili najveću zaradu na svetskim blagajnama
Deset filmova koji su u 2022. ostvarili najveću zaradu na svetskim blagajnama - Copyright Printscreen YouTube/Far East Films, Marvel Entertainment, Paramount Pictures, Universal Pictures

veličina teksta

Aa Aa

Na ovogodišnjoj listi najvećih bioskopskih hitova, barem kada je reč o zaradi na blagajnama, nema mnogo iznenađenja.

Nastavak "Avatara" Džejmsa Kameruna uspeo je da se upiše, uprkos tome što je premijerno prikazan tek 16. decembra. Mesto su našli, očekivano, Marvelovi superheroji, ali i dva kineska filma.

Euronews vam predstavlja najgledanije filmove u svetskim bioskopima 2022. godine:

1. "Top Gan: Maverik" (oko 1,489 milijardi dolara)

Nastavak klasika iz 1986. Tonija Skota dobio je odlične ocene kritike, a njegov uspeh mogao bi da se pripiše brojnim faktorima. 

Jedan od njih je svakako status Toma Kruza kao jednog od najpoznatijih glumaca "stare garde" koji i dalje privlači gledaoce u bioskope. Tu je i činjenica da je nastavak snimljen decenijanama nakon originala i da je mnogo onih koji bi želeli da vide voljene likove iz kultnog ostvarenja u novim avanturama, kao i to da starih, dobrih akcionih filmova nikad nije previše.

U svakom slučaju, veliki uspeh "Maverika" u saglasju je sa ocenama publike i kritičara. Film je čak prevazišao "Nemoguću misiju" iz 2018. godine, postavši ostvarenje Toma Kruza sa najvećom zaradom na svetskim blagajnama.

Reditelj Džozef Kosinski koji je ranije sarađivao sa glumcem u nepravedno zanemarenom filmu "Oblivion" iz 2013. napravio je pravu dramu i uzbudljivu vožnju, koja je dotakla srca nostalgičara, a ipak potvrdila i da se vremena menjaju. 

2. "Svet iz doba jure: Nadmoć" (1,003 milijarde dolara)

Daleko manje pohvala dobio je poslednji nastavak sage "Svet iz doba jure", ali je ipak ostvario zavidan uspeh na blagajnama.

Ova franšiza postala je deseta u istoriji kinematografije koja je zaradila više od šest milijardi dolara, ali, na žalost, neopravdano.

Mnogi će se složiti da je film oskudnog scenarija napravljen samo za uzimanje novaca i da u njemu nema mnogo "duše". 

Što je možda i gore, ovako veliki uspeh na blagajnama verovatno će osigurati snimanje barem još jednog nastavka sage o dinosaurusima, iako njeni tvorci odavno za nju nemaju novih ideja.

3. "Doktor Strejndž u multiverzumu ludila" (955,8 miliona dolara)

Ljubitelji Marvela bili su u najmanju ruku razočarani novom fazom u postojanju tog univerzuma, poplavom tv serija i osrednjih izdanja, posle čega su čak i najzagriženiji ljubitelji morali da priznaju da je došlo do zamora superherojskog materijala. 

Tom osećaju doprineo je i "Doktor Strejndž u multiverzumu ludila", ostvarenje majstora horora Sema Raimija koje nije bilo dovoljno ni "čudno", ni "ludo", a ni "multiverzično".

O Marvelu će još biti govora na ovoj listi, budući da ovo svakako nije najgore njihovo ostvarenje u 2022. 

4. "Malci: Gruov početak" (939,4 miliona dolara)

Nesavršen i svakako ne toliko šarmantan kao prethodni delovi franšize, animirani film "Malci: Gruov početak" ipak može da vas zasmeje. 

Malci su očigledno tek uzeli zalet...

5. "Avatar: Put vode" (889 miliona dolara i više..)

Skupi nastavak filma "Avatar" nalazi se na petom mestu iako je počeo da se prikazuje tek 16. decembra.

Ovo ostvarenje zauzelo je 11. mesto po zaradi u toku prvog vikenda prikazivanja u istoriji kinematografije, a treće nakon izbijanja pandemije posle filmova "Spajdermen: Put bez povratka" i pomenutog "Doktora Strejndža u multiverzumu ludila". 

Procenjuje se da će se zarada udvostručiti do kraja sledećeg meseca.

6. "Crni Panter: Vakanda zauvek" (790 miliona dolara)

Film koji je "popravio prosek" ocena ovogodišnjih Marvelovih ostvarenja bez sumnje je "Crni Panter", emotivni nastavak originala, koji je omaž tragično preminulom glumcu Čedviku Bosmanu.

Euronews piše da je ovaj film podsetnik drugim studijima da uspeh filma počiva više na emocijama, nego na eksplozijama i paralelnim univerzumima.

7. "Betmen" (770,8 miliona dolara)

U dugoočekivanom ostvarenju o Betmenu, u kom je naslovna uloga poverena Robertu Patisonu, sreli smo maskiranog osvetnika kao borca protiv korupcije, mnogo mračnijeg nego što smo navikli.

U ovom filmu on otkriva da je i njegova porodica umešana u nezakonite aktivnosti u Gotamu. Istovremeno, on se suočava sa serijskim ubicom Zagonetačem i upoznaje Selinu Kajl, koja tek treba da postane Žena Mačka.

8. "Tor: Ljubav i grom" (761 milion dolara)

Tor se u trećem delu, kako znamo, penzionisao, ali je život za njega imao druge planove. U četvrtom nastavku njegovu idilu prekida intergalaktički ubica Gor, bog kasapin koga igra Kristijan Bejl, a čiji je cilj da uništi sve preostale bogove na zemlji.

Kako bi se suprotstavio zlu, Tor u pomoć poziva svoje prijatelje Korga, kraljicu Valkire (Tesu Tompson) i bivšu devojku Džejn Foster (Natali Portman) koja, na iznenađenje svih, može da koristi Torov čekić.

"Ljubav i grom" mnogi smatraju najgorim Marvelovim ostvarenjem ove godine, ali budući da je jedan od filmova sa najvećom zaradom u 2022. godini, to sigurno ne smeta velikom studiju.

9. "Bitka na jezeru Čangđin II" (626,5 miliona dolara)

Kineski nastavak prošlogodišnjeg filma obeležio je stogodišnjicu postojanja kineske Komunističke partije, a zasnovan je na istorijskoj bici u Korejskom ratu.

Film je premijerno prikazan na Kinesku novu godinu i zaradio je 626,5 miliona dolara u Kini, što ga čini jedinim filmom na ovoj listi koji je kompletan iznos zaradio na nacionalnim blagajnama.

10. "Moon Man" (460 miliona dolara)

Naučno-fantastični kineski film govori o astronautu koji greškom ostaje na Mesecu. Međutim, pošto je nedugo potom asteroid uništava Zemlju, on ostaje poslednji čovek u svemiru.

I mada ovakva premisa deluje mračno, reč je o komediji.

Komentari (0)

Kultura