Aktuelno iz kulture

Narodni muzej priprema izložbe Nadežde Petrović, Marka Murata: U 2023. godini očekuju više od 100.000 posetilaca

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2023

-

13:00

Narodni muzej priprema izložbe Nadežde Petrović, Marka Murata: U 2023. godini očekuju više od 100.000 posetilaca
Narodni muzej - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Narodni muzej Srbije u 2023. godini prirediće izložbu povodom 150. godišnjice rođenja slikarke Nadežde Petrović a, između ostalog, trebalo bi da predstavi i sliku Marka Murata "Dolazak cara Dušana u Dubrovnik", najavila je direktorka muzeja Bojana Borić-Brešković  

Uoči Dana državnosti biće otvorena centralna izložba povodom 150. rođendana Petrović (1873-1915) koja će sa 102 njena dela "obeležiti celu godinu u Narodnom muzeju", rekla je Borić Brešković za Tanjug.

"Petrović je bila ličnost posebnog senzibiliteta i sa svakog stanovišta ćemo je osmotriti i predstaviti", naglasila je Borić Brešković.

Prema njenim rečima, izložba će posle Narodnog muzeja ići i u druge gradove poput Čačka i Niša, kao i u Sloveniju i Republiku Srpsku, a radi se o "izuzetnom poduhvatu" čiji je značaj prepoznao i podržao Unesko.

"Tako da je i to još jedan znak priznanja našem umeničkom stvaraštvu", naglasila je Borić Brešković.

Podsetivši na važnost Čačka kao nacionalne prestonice kulture u 2023. godini, Borić Brešković je istakla da je to prilika i "da pogledamo iznova skulpturu Petrović koju je (Ivan) Meštrović uradio na centralnom trgu" u tom gradu.

U Narodnom muzeju je krajem 2022. otvorena i do 28. februara traje izložba slika jedne druge naše značajne slikarke - Bete Vukanović (1872-1972), povodom stogodišnjice njenog rođenja.

Borić Brešković je podsetila da slikarka "nije bila naše nacije po rođenju, ali je bila velika Srpkinja i umetnik", a Vukanović i Petrović povezuje i to što su obe tokom Prvog svetskog rata bile dobrovoljne bolničarke.

Borić Brešković je rekla da očekuje da će Narodni muzej u 2023. "predstaviti veliko platno Marka Murata (1864-1944) "Dolazak cara Dušana u Dubrovnik", što je "od izuzetne pažnje i zanimljivosti kada govorimo nacionalnoj kulturi".

Prema njenim rečima, restauratorsko i konzervatorsko odeljenje muzeja "radi sa apsolutnom, maksimalnom pažnjom", što se pokazalo 2022. izlaganjem velikog platna Paje Jovanovića (1859-1957) "Krunisanje cara Dušana".

Naglasivši da Narodni muzej beleži veliku posetu domaće i strane publike, Borić Brešković je rekla da očekuje da će tokom 2023. premašiti broj od preko 100.000 posetilaca koliko su imali tokom 2022. godine.

Ocenivši da je protekla godina bila vrlo dobra imajući u vidu i da je više od 7.000 školske omladine prošlo kroz muzeju, Borić Brešković je dodala da su "uradili mnogo zahvaljujući društvenim mrežama i video vođenjima.

Narodni muzej u 2023. godini nastavlja sa predstavljanjem svojih praistorijskih zbirki u Severnoj Americi,  koje je započeto u 2022, a Borić Brešković ističe da je "važno da smo prisutni na svetskoj sceni, gde smo nesumnjivo najznačajniji u mnogim segmentima".

Prema njenim rečima, predstavljanje nalaza iz nekropole Trebenište, kao značajan projekat Severne Makedonije, Bugarske i Srbije, biće nastavljeno ove godine izložbom u Sofiji, koja 2025. treba da stigne i u Narodni muzej.

Borić Brešković je podsetila da su u 2022. godini učestvovali na izložbi posvećenoj Urošu Prediću (1857-1953) u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu sa dve slike koje su "retko izlagane van Narodnog muzeja".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura