Aktuelno iz kulture

Za "francuskog Oskara" neće moći da budu nominovani oni koji se sumnjiče za seksualno nasilje

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2023

-

10:46

Za "francuskog Oskara" neće moći da budu nominovani oni koji se sumnjiče za seksualno nasilje
Dodela nagrada Cezar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iz francuske Akademije za filmsku umetnost, koja dodeljuje nagradu Cezar, najavilI su zabranu nominacija za svakoga ko se suočava sa potencijalnom zatvorskom kaznom zbog seksualnog nasilja, prenosi BBC i podseća da je ceremonija dodele planirana za sledeći mesec.

Iz akademije su naveli da je odluka doneta iz poštovanja prema svim mogućim žrtvama seksulnog nasilja, a to znači da će iz ceremonije biti isključen francuski glumac Sofian Benase, koji je pod istragom zbog optužbi za silovanje, koje on negira.

BBC navodi da je postojao strah od mogućih protesta ako bi Benase dobio nagradu koja je francuski ekvivalent Oskaru, nakon što je usledila negativna reakcija 2020. godine kada je Roman Polanski, koji je na poternici SAD zbog silovanja, dobio nagradu za najbolju režiju.

Akademija je uklonila Benasea sa liste nominovanih u novembru, a sada je objavljeno da će biti uvedena zabrana svima protiv kojih se vodi istraga u vezi nasilnih zločina za koje je predviđena zatvorska kazna, posebno one seksualne prirode, ili koji su osuđeni za takvo delo, tokom ovogodišnje ceremonije 25. februara, navodi BBC.

Komentari (0)

Kultura