Aktuelno iz kulture

Novi termini za koncertni spektakl Lords of the Sound - "Muzika Hansa Cimera"

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

12:48

Novi termini za koncertni spektakl Lords of the Sound - "Muzika Hansa Cimera"
Novi termini za koncertni spektakl Lords of the Sound - "Muzika Hansa Cimera" - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada veliko interesovanje za koncertni spektakl Lords of the Sound - "Muzika Hansa Cimera", a zakazani su dodatni termini i u Beogradu i u Novom Sadu. 

Pored termina u 20h publika u Novom Sadu  29. januara moći će da uživa u drugom koncertu u Srpskom narodnom pozorištu istog dana u 17 časova.  Beograđani i njihovi gosti moći će da prisustvuju spektaklu u MTS Dvorani 30. januara u 20.00 i u 17.00.

Publiku očekuju nezaboravni hitovi iz filmova: ''Gladijator'', ''Nemoguća misija'', ''Početak'', ''Pirati sa Kariba'', ''Dina'', ''Spajdermen 2'', ''Dark Knight'', ''Interstellar'', ''Gravitacija'', ''Šherlok Holms'', ''Anđeli i demoni'', ''DaVincijev kod'', ''Perl Harbor'', ''Spirit'', ''Wonder Woman'', ''Madagaskar''.

Solisti su Margarita Meleško i Jaroslav Radionenko, a dirigent je Šahrok Fatah Aiminzade.

Hans Cimer je nemački filmski kompozitor, koji je svoju popularnost stekao nakon kultnog filma ''Kišni čovek''. 

''Pišući muziku za 'Kišnog čoveka', stalno sam razmišljao: 'Ne ulazi u prvi plan. Rejmond, glavni lik, zapravo ne razume gde se nalazi. On svet vidi drugačije od nas... Zašto ne stvoriti svetsku muziku za svet koji postoji samo u njegovoj glavi?'", priseća se Hans.

Ovo je delo bilo pravi proboj u njegovoj karijeri i donelo mu nominaciju za Oskara. 

Najbolji holivudski reditelji stali su u red da rade sa njim, a Hans se posvetio radu u potpunosti, često smišljajući muziku za dva do tri filma istovremeno. Njegova je muzika toliko dirnula studio Dizni, da su od Cimera naručili kompoziciju za animirani film ''Kralj lavova''. 

Tematska pesma ovog crtanog filma donela je kompozitoru tri najprestižnije nagrade: Oskar, Zlatni globus i Gremi. U nastavku karijere Cimer je nastavio da osvaja brojne nagrade, postavši najbolji od najboljih u Holivudu. Retka je ceremonija dodele filmskih nagrada bez Cimera među takmičarima za priznanja.

Komentari (0)

Kultura