Aktuelno iz kulture

Stiže novi Fest: Najveći filmski festival u regionu počinje 24. februara

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2023

-

13:38

Stiže novi Fest: Najveći filmski festival u regionu počinje 24. februara
Stiže novi Fest: Najveći filmski festival u regionu počinje 24. februara - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni filmski festival – FEST ove godine održaće se 51. put od 24. februara do 5. marta 2023. godine u Beogradu, potvrdili su Tanjugu u Centru beogradskih festivala (Cebef).  

Produkcija festivala poverena je Cebefu, uz podršku Grada Beograda, Sekretarijata za kulturu i Ministartsva kulture.  

Da podsetimo, na prethodnom, jubilarnom, izdanju FEST-a nagradu "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobili  su reditelj Emir Kusturica i glumac Predrag Miki Manojlović.

Prvi Fest otvoren je 9. januara 1971. godine u Domu Sindikata, projekcijom filma Meš, reditelja Roberta Altmana. Slogan je bio "Hrabri novi svet“, a bio je osmišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone.

Prvi fest bio je filmski spektakl, na kome su prikazani Odiseja u svemiru, Stenlija Kubrika, Goli u sedlu, Denisa Hopera, kao i filmovi Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića... Mnogi ljubitelji filma misle da je to bio neprevaziđeni filmski spektakl koji je tada predstavljao prozor u svet.

Fest je uvek imao glavni, kao i nekoliko pratećih programa. Suština koncepta Festa je da zadovolji ukuse svih zaljubljenika u film, ali i da film bude kvalitetan. Važno je održati festivalski duh i na Fest pozvati ljude koji su film stvarali.

Tokom prvog Festa, na repertoaru je bilo 73 filma koje je videlo oko 105.000 gledalaca. Rekord u gledanosti Fest je zabeležio 1977. godine, kada je festival posetilo 252.332 gledalaca. Tokom devedesetih godina Fest je "upao“ u krizu, pa je 1997. godine prekinut u znak protesta protiv policijske intervencije na Brankovom mostu. Godine 1993. i 1994. nije ni bio održan zbog međunarodnih saknkcija.

Radio-televizija Beograd je 1970. godine u okviru programa JRT, počela sa emitovanjem ciklusa filmova nazvanih festove premijere, u okviru kojih su se emitovali filmovi koji su premijerno prikazani na Festu.

2015. godine Fest postaje pravi takmičarski festival sa četiri takmičarske selekcije, Glavni takmičarski program – internacionalna selekcija, Program srpski film – nacionalna selekcija, Program "Granice“ – subverzivni i kontroverzni filmovi iz regiona koji se takmiče za nagradu "Nebojša Đukelić". Još jedna novina je i uvođenje nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Nagrada "Beogradski pobednik" ustanovljena je 2014. godine na predlog Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora Festa. Prvu nagradu "Beogradski pobednik" dobila je Milena Dravić, a 2016. godine Bata Živojinović, Viktorija Abril i Džon Mektirnan. Neda Arnerić, Ištvan Sabo i Karen Šahnazarov nagrađeni su 2018. godine.

Do sada je Fest imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4.000 značajnih svetskih filmova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura