Aktuelno iz kulture

Ljubav pobeđuje sve – Kneginja čardaša ponovo na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2023

-

11:40

Ljubav pobeđuje sve – Kneginja čardaša ponovo na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta
Kneginja čardaša ponovo na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta - Copyright Aleksandar Ramadanović

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najpoznatijih i najpopularnijih opereta Imrea Kalmana, koja peva o velikoj ljubavi između kabaretske zvezde Silve Verecki i kneza Edvina Lipert Vajleshajma – "Kneginja čardaša", posle sedam godina, na veliko oduševljenje publike, vraća se na repertoar Srpskog narodnog pozorišta.

Kako kaže statistika – nema ni jednog minuta, a da se negde u svetu ne začuje, bilo na filmu, radiju, na televiziji ili na pozornici, neka od arija iz ove atraktivne operete, a sada će odjekivati najstarijim srpskim teatrom 21, 24 i 31. januara i to pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića, a po libretu Lea Štajna i Bele Jenbaha.

Aleksandar Ramadanović

 

Kako ističe upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov, Kneginja čardaša neophodna je repertoaru prvog nacionalnog repertoara u Srba te sa radošću najavljuje obnovu jedne od najpopularnijih opereta.

"Posle velike premijere opere 'Karmen', savremene opere 'Vladimir i Kosara', 'Aide' neizostavni delo stamenog repertoara koji decenijama negujemo je i ova popularna opereta koju publika, čini se, sa nestrpljenjem očekuje. Kako smo uvek osluškivali interesovanja onih koji svakodnevno posećuju naš teatar, mislim da 'Knjeginja čardaša' dolazi u pravom momentu, kada započinjemo Novu godinu koja nam uliva novu nadu i lepše sutra", kaže upravnik SNP-a Aleksandar Stankov.

Aleksandar Ramadanović

 

Isto uzbuđenje deli i direktorka opere SNP-a Sandra Milankov koja kaže da ne postoji lepši način nego da Nova godina počne premijerom ove poznate operete.

"Na prvi pogled je ovo tipična tematika opereta, međutim Kalmanova 'Kneginja čardaša' se razlikuje od ostalih: najpopularnija i najčešće postavljena u teatrima širom sveta. Genijalna partitura je prepuna hitova. 'Kneginja čardaša' je premijerno izvedena 1915, u sred prvog svetskog rata. Mislim da svako pozorište treba svake sezone da ima i operetu u programu i time publici ponudi dela veselog sadržaja, muzike i plesa", istakla je Milankov.

Glumica dramskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta Gordana Jošić i ovoga puta će se pridužiti operskom, i kako ističe, izlet u operu je za nju kao nova igračka detetu, uzbuđenje nove igre, radoznalost i veliko uživanje.

Aleksandar Ramadanović

 

"Svaki teatar koji se igra i bavi notama, treba na svom repertoaru da ima 'Kneginju čardaša'! Osvežavajuće i pitko delo koje publika obožava a umetnici vole. U predstavi, naravno, radim svoj glumački posao i pored ovih pevačkih bardova, najboljeg hora u zemlji i razigranog baleta, ne mešam im se u posao, te ih posmatram sa divljenjem i trudim se da i ja budem čvrsta karika u tom lancu", kaže glumica Gordana Jošić i dodaje da voli što je deo ovog projekta, te da se raduje novim izvođenjima.

Premijera 'Kneginje čardaša' bila je u Beču, 17. novembra 1915. u "Johan Štraus teatru", a u novembru 1916. godine, mesecu u kojem je umro car Franc Jozef, izvedena ja i na peštanskoj pozorici, dakle u vreme Prvog svetskog rata. Usred rata, Kneginju čardaša su igrale obe zaraćene strane. Kalman je bio slavljen na obe strane fronta. Opereta je uskoro doživela uspeh planetranih razmera, igra se u celom svetu, od Švedske do Sjedinjenih Država.

Pored glumice Gordane Jošić koja tumači ulogu Anhilde, na sceni će joj se pridužiti i glumac Miodrag Petrović u ulozi Kneza Leopolda, dok će na premijeri, 21. januara, veliki operski ansambl ovoga puta činiti: solistkinja Danijela Jovanović u ulozi Silve Verecki, mladog kneza Edvina pevaće Saša Štulić, grofa Bonifacija Kaučijana Vasa Stajkić, kontesu Anastaziju Egenberg Marija Cvijić, kao i Igor Ksionžik, Jovan Pejić, Vladimir Stojković, Branislav Stankov, Jelena Veselinović, Mladen Nikolić, Miroslav Stojiljković, Vladislav Šeguljev.

U opereti učestvuju Balet i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Premijera operete "Knjeginja čardaša" bila je 2007, dok je premijernu obnovu publika gledala 2016. godine. Svi zainteresovani, ulaznice mogu kupiti na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura