Aktuelno iz kulture

Novi pogled na dramu iz devedesetih uz muziku grupe Buč Kesidi: Predstava "Bliže" premijerno pred Novosađanima

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

31/12/2022

-

13:43

Novi pogled na dramu iz devedesetih uz muziku grupe Buč Kesidi: Predstava "Bliže" premijerno pred Novosađanima
Novi pogled na dramu iz devedesetih uz muziku grupe Buč Kesidi: Predstava "Bliže" premijerno pred Novosađanima - Copyright Euronews Cult

veličina teksta

Aa Aa

Neostvareni pisac spasava mladu striptizetu iz saobraćajne nesreće. Započinju ljubavnu romansu, ali u njihove živote ulaze i fotografkinja Ana i doktro Lari. To je, ukratko, opis zapleta predstave "Bliže", britanske savremene drame s kraja devedesetih. To delo Patrika Marbera je 2004. ekranizovano, a u pozorištu u Srbiji premijeru ima večeras, 30. decembra na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Glumica Vanja Nenadić za Cult Euronews Srbija kaže da je postavljanje ovog komada bilo izazovno.

"Shvatili smo da je prilično drugačiji u odnosu na ono što smo gledali na filmu. I svakako, kada se postavlja bilo kakav komad koji je ekranizovan, drugačiji je na sceni, tako da smo se tu susreli sa dosta problema, ali mislim da smo ih savladali", objašnjava Nenadić.

I njena koleginica Sonja Kesler ističe da je reč o jednom od najzahtevnijih procesa na kojima je do sada radila.

"Ne mogu baš da ga uporedim ni sa čim. Ima nas jako malo na sceni i sve od nas zavisi. Nema mesta gde možemo da se sakrijemo i malo da lažemo. To je ono što je jako teško. Prosto, fokus mora biti na vrhunskom nivou. A s druge strane, tema je jako lepa, u smislu nema nikoga u publici ko ne može da se u tome pronađe. I mislim da su ovakve uloge uloge zbog kojih mi i upisujemo glumu, to su uloge u kojima se igramo", kaže Kesler.

Euronews Cult

 

Komad je pisan devedesetihi godina, ali glumac Branislav Jerković kaže da je Marber već tada osećao u šta se pretvara naše društvo.

"To su te ego kreature koje samo gledaju koliko su imali pregleda na Instagramu, koja je njihova profilna slika, kolko je dobila lajkova... Tako da negde ovaj komad govori i o tome", smatra Jerković.

Nikola Ivačkov u komadu glumi Denijela Vulfa, neostvarenog pisca.

"Ovaj komad se i bavi na neki način problemima komunikacije i međuljudskih odnosa u ovom modernom i digitalnom društvu", ocenjuje glumac.

Vanja, Sonja, Branislav i Nikola jedini su i glavni likovi ove predstave. Tumače Alisu, Anu, Larija i Dena.

"Mogu da kažem da mi je Alisa bliska negde, verovatno zbog te potrage za istinom i pravom ljubavlju, iako Alisa ima i druge tajne koje možda nemaju ovde drugi likovi u komadu", kaže Vanja.

Prema njenim rečima, specifičnost predstave je i u tome da je reč o nezavisnom projektu, koji nije pod zaštitom bilo koje institucije.

"To znači da su glumci verovatno odabrali tekst koji ih se tiče i koji oni žele da rade, tako da je sve drugačije. Mislim da se u ovakve projekte ulazi sa puno ljubavi, pre svega i strasti, to su razlozi zbog kojih smo upisali ovaj fakultet i odabrali da se bavimo ovim poslom", kaže glumica.

Nikola Ivačko dodaje još jednu neobičnost ove predstave:

"Prvi put mi treba da igramo nešto što nije u replikama, što znači da publika treba da prepozna situaciju. Mi donosimo tu atmosferu i dovoljno je samo da se gledamo, a oni treba da osete šta se između ta dva lika dešava", kaže glumac za Cult Euronews Srbija.

Nakon premijere na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta na samom isteku godine, predstava "Bliže", nastala u okviru projekta "Bliskost", nastaviće da se igra u tom pozorištu i tokom 2023. Autorski tim planira i gostovanja, te beogradsku premijeru drame, koju je režirala Jana Maričić, a koju će na sceni upotpuniti muzika sastava Buč Kesidi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura