Aktuelno iz kulture

Novi Sad čuva sećanje na Mitra Subotića Subu: "Rex Illusivi" jugoslovenskog zvuka

Komentari

Autor: Nataša Kovačev, Euronews Srbija

07/12/2022

-

07:32

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Mitar Subotić Suba, producent, kompozitor, pionir elektronske muzike u Jugoslaviji. Muzičar koji je ostavio traga i na muzičko stvaralaštvo dalekog Brazila, gde je proveo poslednjih deset godina života. Sada, 23 godine posle požara u studiju u Sao Paolu, u kojem je stradao, njegov rodni grad seća ga se kroz omaž njegovoj energiji i stvaralaštvu.

"Pamtim to vreme kada je radio kao Rex Ilusivi, prosto je bio legenda već u to vreme. Njegova muzika je stvarno išla ispred vremena i mislim da ono što znači on svetu, to treba da znači i Novom Sadu", rekla je o Subi slikarka Bosiljka Zirojević Lečić za Cult na Euronews Srbija. 

"On je zapravo značajan umetnik, muzičar, stvaralac, producent, kompozitor na svetskom nivou. A ova sredina u kojoj smo imali sreće da se rodio, treba zapravo da sagleda njegovu veličinu", dodala je ona.

Euronews/Printscreen

Ruža Subotić

A da li je? Na Exit festivalu godinama postoji Suba Stage, a u godini u kojoj nosi titulu evropske prestonice kulture, Novi Sad mu je posvetio nedelju dana različitih programa koje su osmislili i koje realizuju njegovi prijatelji, porodica, saradnici. Ipak kažu, sećanje na Subino stvaralaštvo u rodnom gradu čuvaju uz konstantne napore, pre svega fondacije, na čijem je čelu njegova majka.

"Jedan od prvih ekoloških pokreta u Novom Sadu pokrenuli su Goran Vejvoda i Suba. Ozvučavali su neke, tada još uvek prometne ulice Dunavski kej, park, Zmaj Jovinu ulicu... Od devet ujutru do devet uveče, samo su se ptice čule i njihova muzika i oni su marširali u kombinezonima, boreći se sa grabljama, sa metlama, lopatama da se grad očisti i da bude svetao, da bude grad u kome se ptičiji cvrkut čuje", kaže Ruža Subotić, Subina majka.

Taj projekat je kasnije obišao svet i zove se "Dreambird".

Euronews/Printscreen

 

"To druženje sa Milanom Mladenovićem je odmah davalo neke nove inpute i Milanovoj muzici, a i Subinoj, tako da je recimo za projekat 'Uspavanke' ili 'In the Mooncage', za koji je Suba dobio nagradu Uneska, o tome se dosta pričalo. To je projekat posvećen narodnoj muzici, uspavankama koje je on lično skupljao po etnografskim muzejima istražujući šta u stvari u narodnom pesništvu posvećenom deci, kako to zvuči i zašto se te uspavanke pevaju", dodaje Ruža.

Prijateljstvo između Sube i Milana Mladenovića, prijatelji sa kojima je stvarao u Brazilu, porodične fotografije - deo su multimedijalne izložbe osmišljene da njegov život približi novim generacijama.

Euronews/Printscreen

Žoao Paraiba

Mnogi Subini prijatelji i saradnici, uključujući i Žoaoa Paraibu, perkusionistu iz Brazila, doprineli su takozvanoj Suba sobi, koja čuva uspomenu na preminulog muzičara.

Sedmodnevni program u okviru projekta "Novi Sad-Evropska prestonica kulture" osmišljen je kako bi se, oni koji su ga poznavali, prisetili, a oni koji za njega do sada nisu čuli, upoznali sa Subinim radom. Jer muzika koju je stvarao, kažu kreatori Subinog mini festivala, bila je toliko ispred svog vremena, da se danas, skoro tri decenije kasnije, potpuno uklapa u aktuelne muzičke pravce.

"Suba za Novi Sad jeste inspiracija, jeste nešto što govori da možeš da odeš u svet, pa čak i u Brazil bez ove tehnologije i interneta. Kad je on stvarao toga nije bilo, a uspeo je i da dobije jako značajnu nagradu, i da ode u daleki Brazil koji većini naših stanovnika ne može sebi da priušti. Otišao je tamo, napravio sjajnu karijeru, snimao sa najvažnijim muzičarima brazilskim tada, tako da mislim da je odneo Novi Sad nekako sa sobom i mislim da Novi Sad treba da mu vrati", kaže Milica Rašković, menadžerka programskog luka "Druga Evropa".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura