Aktuelno iz kulture

Izložba posvećena prijateljstvu Maroka i Srbije: Svedočanstva o 65 godina diplomatskih odnosa u Arhivu Jugoslavije

Komentari
Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dokumentacija i fotografije iz Arhiva Jugoslavije koja svedoče o uspostavljanju odnosa između Beograda i Rabata predstavljena su na izložbi povodom 65 godina diplomatskih odnosa. Posetom tadašnjeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Rabatu, dogovoreno je da 2022. bude godina Maroka u Srbiji i Srbije u Maroku.

Mohamed Amin Belhaž, ambasador Kraljevine Maroko u Srbiji, objašnjava za Cult na Euronews Srbija da su 1. mart odabrali za početak programa, jer su upravo tada uspostavljeni diplomatski odnosi između dve zemlje.

"Ova izložba je glavna aktivnost koju smo organizovali ovde u Arhivu Jugoslavije i zaista mi je čast da je otvorim zajedno sa mojim dragim prijateljem direktorom Arhiva, kako bismo pokazali koliko je snažno naše prijateljstvo i kako u budućnosti možemo da učvrstimo odnose između Kraljevine Maroko i Srbije", rekao je Belhaž.

Euronews/Veljko Popović

Mohamed Amin Belhaž

Zvanična odluka Vlade FNRJ da prizna Maroko kao nezavisnu i suverenu zemlju doneta je 1956, a već godinu dana kasnije uspostavljeni su diplomatski odnosi. Na izložbi su predstavljena i pisma koja su razmenjivali najviši zvaničnici Jugoslavije i Kraljevine Maroko, a dobrim odnosima svedoče i fotografije za vreme jugoslovenskog predsednika Josipa Broza i marokanskih kraljeva Mohameda V i Hasana II.

Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije, objašnjava da su diplomatski odnosi najviše bili intenzivni za vreme Josifa Broza Tita i marokanskog kralja Hasana Drugog.

"Diplomatski odnosi uspostavljeni su 1957. godine. Tada su se pojavile ideje mira. To je bila neka alternativa malim državama da se otvore prema svetu i da traže svoje mesto. Ti odnosi bili su najviše intenzivni za vreme Josifa Broza Tita i marokanskog kralja Hasana Drugog, a kasnije su sem političkih prelazili na druge segmente. O tome govori bogatstvo građe arhivskih dokumenta, fotografija a nakon toga su sklopljeni drugi bileteralni sporazumi koji se tiču privrede, sporta i svih segmenata društva", kaže Terzić za Cult na Euronews Srbija.

Euronews/Veljko Popović

Milan Terzić

Godina Maroka u Srbiji i Srbije u Maroku između ostalog obeležena je i simbolom povezivanja.

"Prvi korak je bio da se izdaju zajedničke poštanske markice. To je bio simboličan potez jer su na markicama prikazani mostovi: most Mohameda VI u Maroku i drumsko-železnički most u Novom Sadu. To je pokazatelj da postoje mostovi između naše dve zemlje i da zaista postoji prijateljstvo", ističe ambasador.

Danas su odnosi između ove dve zemlje na visokom nivou. Razmena se odigrava na skoro svakom polju, bilo je više od 20 zvaničnih poseta predstavnika, posete iz ministarstva spoljnih poslova, trgovine, turizma i naravno poslovnih delegacija. A razmena i saradnja održava se i na polju odbrane, odnosno vojske.

"Prvi put prošle godine, kada smo obeležavali 60. godišnjicu pokreta nestvrstanih - vojna delegacija iz Maroka je došla u Beograd na izložbu koju su organizovale srpske vlasti. Mi svakako radimo na tome da našu ekonomske i trgovinske odnose prebacimo na nivo ovih veoma dobrih političkih odnosa", kaže Belhaž.

Izložbu čini pet tematskih celina: "Diplomatski odnosi", "Pisma najviših zvaničnika", "Susreti na vrhu", "Bilateralni sporazumi" i "Saradnja", a sve to ukazuje na bogatu istoriju odnosa jedne afričke zemlje i zemlje na Balkanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura