Aktuelno iz kulture

"Trenutak oplođen pesmom": Pesnički susreti u Gornjem selu čuvaju sećanje na Lazara Vučkovića

Komentari
Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održani su 54. put na Kosovu i Metohiji, a pesnički karavan je obišao rodno mesto prerano preminulog pesnika Lazara Vučkovića, Gornje selo kod Prizrena, kao i Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu. Pesničke susrete tradicionalno je organizovala Novinsko-izdavačka ustanova "Panorama – Jedinstvo".

"Da li to frulu čujem,

to grlo crvenog neba,

dok pada oblak sutona

na gornjoselske nežnosti", pitao se Lazar Vučković u svojoj poeziji.

Rodonačelnik savremene poezije, rođen u Gornjem Selu kod Prizrena, u Sredačkoj župi, često poređen od strane kritičara sa Brankom Miljkovićem, svoje pesme nikada nije završio. Utopio se s kolegom Blažom Šćepanovićem u vodama Ohridskog jezera.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Te godine, nesretne 1966. godine, se desilo. 'Trefio' sam se ja, došao sam iz Niša, baš pored Jedinstva u centru Prištine, kažem mu: 'Hajde da idemo u selo', on kaže: 'Ne, ja idem za Strugu'. Kako bre? Kaže: 'Ja idem, imamo tamo Pesničke susrete i tamo moram da idem'. Otišao je tamo, ja sam došao kući, drugog dana čuli smo vest da se oni utopili", kaže za Euronews Srbija Slobodan Vučković, pesnikov brat.

Vest o smrti dvadesetdevetogodišnjeg pesnika u crno je zavila Gornje Selo podno Šar planine, u kome samo još petoro ljudi pamti Lazara i njegovu poeziju. Toliko ih je ostalo posle ratnih dešavanja 1999. godine, dok jednom godišnje, njegovu spomen bistu, nekoliko puta rušenu, obilaze pesnici iz različitih krajeva.

"Ovde je dolazila Mira Alečković, Desanka Maksimović, dolazilo mnogo čuvenih pesnika. Lepo je bilo, bilo je i naroda, dolazili su iz Crne Gore, Slovenije, čak su i iz Rusije dolazili pesnici", priseća se Slobodan.

Euronews/Vladislav Ćup

 

I sada pesnici dolaze, prisećajući se Vučkovićevih stihova, u kojima kao da je predosetio prerani odlazak sa ovog sveta. Među njima je i Radomir Stojanović.

"U njegovoj poeziji oseća se kako vetar njiše grane, oseća se kako ptice cvrkuću, kako žubori potok, ali ono što čini srž ove poezije jeste zato što nosi jedan uverljiv poetski glas i jednu metafizičku stud koja nije prevaziđena na ovom prostoru", ističe on.

"Bio je izrazito talentovan pesnik i njegovi bi putevi se ukrstili visoko, visoko u Parnasu srpske poezije, međutim, i to što je iza njega ostalo, služi kao putokaz mlađim pesnicima da znaju kojim se putevima kretala savremena srpska poezija, a i poezija pesnika sa Kosova i Metohije", dodaje njegov "kolega" Bratislav Milanović. 

Stihovi Lazara Vučkovića

"Trenutak oplođen pesmom izvan vremena živi

Da nas lepotom budućeg dana zarazi svesno.

Da li će iko naći vreme da ti se divi

Sutra kad si već izlišna, nužna pesmo?"

Sa svojih samo 29 godina, Lazar Vučković je ostavio pečat i u poeziji, i prozi, kao i novinskoj reportaži. Koliko pesme, pesnici hvale i njegove televizijske priče o običnim ljudima i malim stvarima. 

A posle dužeg vremena učesnici 54. pesničkog karavana u čast Lazara Vučkovića, svoje pesme su govorili učenicima Prizrenske bogoslovije.

Svake godine, na završetku karavana, izdavačka kuća "Panorama-Jedinstvo", dodeljuje nagradu najboljem pesniku koji je svoju poeziju objavio u časopisu "Stremljenja".

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Ovi susreti koji se održavaju njemu u čast čuvaju srpski jezik, srpsko pismo na Kosovu i Metohiji. Ja se nadam da će još dugo i dugo da traju", kaže Rada Komazec, direktorka te izdavačke kuće.

Ove godine, prestižnu nagradu koja nosi ime Lazara Vučkovića dobio je pesnik iz Beograda Vidak Maslovarić.

"U kojoj meri je pomenuta usudnost inkorporirana u ličnoj i kolektivnoj tragici njegovih žitelja Srbalja, odveć je poznato, nema sumnje, ali nažalost ne i kojim bi rečima pesnik Lazar Vučković danas ovekovečio stradalništvo sunarodnika da je vreme potrajalo, da mu je život bio naklonjen, da je doživeo da svedoči ovu nemilicu u kojoj mi ovovremeni živimo svoje živote", zaključio je Maslovarić za Cult na Euronews Srbija.

Komentari (0)

Kultura