Aktuelno iz kulture

Odlazak "najlepše na svetu": Neobični život Đine Lolobriđide koja je vladala svetom umetnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

16/01/2023

-

21:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Đina Lolobriđida, glumica legendarne lepote, koja je imala status filmske dive, preminula je u Rimu u 95. godini života.

Rođena je u Subijaku 1927. u radničkoj porodici. Odrastala je u siromaštvu u vreme Drugog svetskog rata, a u jednom intervjuu prisetila se da ne pamti srećne Božiće iz detinjstva.

"Sećam se rata, vojnika, uništenih kuća. Nisam imala igračke, mi nismo bili bogata porodica. Lepe Božiće sam imala kasnije", rekla je Lolobriđida.

Karijeru je započela nakon što je pobedila na takmičenju u lepoti, ali nije odustala od svojih studija slikarstva i vajarstva na Likovnoj akademiji u Rimu. Upravo tu ju je i primetio jedan čuveni agent za talente, koji je uspeo da je nagovori da se posveti filmu.

"Odbila sam njegov poziv na audiciju, ali on je insistirao da dođem. Na razgovoru sa direktorima i producentima iz studija nisam želela da prihvatim ulogu, međutim, oni su ponovo insistirali da se predomislim. Zamolili su moju majku da me ubedi rekavši joj da ću dobiti honorar od hiljadu lira. Ja sam im na to odgovorila da je moja cena milion lira, misleći da će se nasmejati i konačno me pustiti da idem svojim putem, ali oni su pristali", prisetila se Đina u jednom od svojih intervjua.

Tanjug AP/Werner Kreusch

 

Igrala je u mnogim italijanskim filmovima početkom pedesetih, uključujući "Fan Fan Lala" (1951), "Lepotice noći" (1952), "Neverstvo" (1952), ali je svetsku slavu stekla nakon "Hleb, ljubav i snovi" iz 1953. Bio je to jedan od prvih romantičnih italijanskih filmova neorealizma, koji će kasnije osvojiti planetu.

Amerikanci su je obožavali i našla se na naslovnicama mnogih tamošnjih časopisa, a njeno navodno rivalstvo sa Sofijom Loren, samo je rasplamsavalo znatiželju medija.

"Ceo taj sukob započeli su njeni agenti za štampu i to nije prestajalo pedeset godina. Bilo je strašno dosadno, a čak i kad je promenila te ljude koji su bili zaduženi za odnose s javnošću - koje ja nikad nisam imala, to se nastavilo. Nas dve veoma se razlikujemo i drugačije smo gradile karijere. Ja sam želela da budem umetnik više nego išta drugo, da imam karijeru na visokom nivou", rekla je svojevremeno Đina.

Ipak, njena međunarodna karijera nikad nije dostigla visine koje je na početku obećavala. Zato je Lolobriđida odlučila da se vrati svojoj prvoj ljubavi: vajarstvu, ali je takođe počela da se bavi fotografijom.

Objavila je nekoliko publikacija svojih fotografija, uključujući "Italia Mia" i "Wonder of Innocence". 

Tanjug AP/Laurent Rebours

 

Takođe, pozirala je mnogim umetnicima, među kojima su bili i Salvador Dali i Džejkob Epštajn, a to iskustvo pomoglo joj je kada se kasnije i sama otisnula u svet likovne umetnosti. 

Bavila se i novinarstvom i intervjuisala čuvenog Fidela Kastra

"Proveli smo 12 dana zajedno. Nije me zanimao kao politički lider, nego kao čovek. On je to shvatio, kao i to da nisam došla da ga napadam i odmah me je prihvatio", prisetila se ona u jednom intervjuu.  

Kandidovala se za Evropski parlament 1999, ali nije dobila dovoljno glasova da predstavlja Italiju. Takođe, ove godine pokušala je da uđe u italijanski Senat, samo mesec dana nakon svog 95. rođendana.

"Sve dok imam energije, koristim je za važne stvari, posebno za moju zemlju", rekla je tada glumica.

Đina se 1949. godine udala za slovenačkog lekara Milka Škofiča, s kojim je 1957. godine dobila sina Andreu Milka Škofiča Juniora. Međutim, Milka i Đina su se razveli 1971. godine posle 22 godine braka.

Tanjug AP/Jim Pringle

 

Iako je imala mnoge partnere, "najlepša žena na svetu", kako su je mediji zvali, nikada nije pronašla "Gospodina Pravog".

"Moje iskustvo je bilo takvo, da kad god sam našla pravu osobu, on je pobegao od mene. Važni muškarci žele da budu zvezde - oni ne žele da budu u vašoj senci", rekla je u jednom intervjuu.

Komentari (0)

Kultura