Aktuelno iz kulture

Serija "Pad" snimljena po motivima knjige Žarka Lauševića uskoro na TV Superstar

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2023

-

15:25

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Serija "Pad" nastala po motivima biografske knjige glumca Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad", biće prikazivana od 21. januara u osam nastavaka na televiziji Superstar subotom i nedeljom, najavila je danas autorska ekipa.

Reditelj Bojan Vuletić je rekao na konferenciji za novinare da je Lauševićeva priča izneta u knjizi samo okvir "Pada", i da se serija "ne bavi forenzikom i činjenicama samog događaja", nego "simbolično, situacijom koja je posledica užasa devedesetih".

Vuletić je rekao da mu je najzanimljvije bila priča kako umetnik čiji je posao da štiti humane vrednosti, pređe na drugu stranu i postane destruktivan, a ta granica je bila veoma tanka u okolnostima ratnih devedesetih godina.

Prema njegovim rečima, serija se udaljava od "Godina prođe, dan nikad" sa osnovnom idejom da se napravi što univerzalnija priča, uz promenjena imena "i neke nove situacije i nove likove koji ne postoje u knjizi".

"Moramo da podsećamo i razmišljamo o prošlosti da bi sada gde smo dobili odgovor. Upravo ovakvi događaji su nas obeležavali na neki način i danas treba govoriti o ovakvim stvarima upravo da se ne bi dešavale", naveo je Vuletić.

Laušević je u leto 1993. godine u Podgorici prilikom sukoba kod jednog kafića pištoljem usmrtio svoje napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, i teško ranio Andriju Kažića, za šta je osuđen na višegodišnju robiju. Svoje viđenje događaja i sudsko i zatvorsko iskustvo opisao je u knjizi "Godina prođe, dan nikad" (2011).

Producenti serije su naveli da "Pad" prati "poznatog jugoslovenskog glumca Ivana Maslaća", koga tumači Milan Marić, od trenutka kada stiže "do stana svog ujaka nedaleko od mesta na kom se upravo desio sukob sa tragičnim posledicama".

Na konferenciji je rečeno da Laušević povodom serije "neće komentarisati nikakve navode iz jednog jedinog razloga - sve odgovore na pitanja dao u svojoj knjizi".

Kako je navedeno, Laušević je bio upućen u procese tokom priprema i pisanja serije Telekoma Srbija i producentske kuče Fajerflaj, "ali nije bio aktivni učesnik".

Marić je rekao da se sa Lauševićem čuo pre početka snimanja i potom nakon što je njegov kolega odgledao snimljene nastavke "Pada".

FIREFLY PRODUCTIONS - PROMO

 

"On me pozvao kao stariji kolega i imao je potrebu da mi poželi sreću. Malo smo iskoristili vreme da pričamo o glumačkom poslu. Imao sam osećaj da mi govori: 'Ja ti verujem'. To mi je bilo dosta bitno", rekao je Marić.

Nakon što su drugi put razgovarali, Marić je priznao da je bio srećan onim što je čuo od Lauševića, ali je dodao da će to što čuo ostati između njih dvojice.

Prema njegovim rečima, u radu na seriji glavno pitanje mu je bilo šta je pad, što je za njega inspirativna i uzbudljiva tema, pošto "svi vas pripremaju za uspon, a niko ne priča kako pad izgleda".

Marić je dodao da serija nije klasično dramatruški pisana i ima višeslojnu strukturu, a njemu je iz tehničkog ugla bilo zanimljivo igrati glumca.

"Bilo je olakšavajuće donekle. Bavim se tim poslom, pa nisam morao pitati nekog hirurga kako ide njegov proces u sali. Ali sve je moralo da bude novo, da sebe kao glumca sklonim, poništim, da bih mogao da napravim drugu ličnost", naveo je Marić.

Glumica Anđela Jovanović je rekla da igra lik Ane koja "ostaje uz svog čoveka do kraja, bez obzira na sve".

"Ana je sunce, neko ko donosi svetlost u jednom mračnom trenutku, pruža prozor u paralelni univerzum, gde ljubav može da pobedi", rekla je Jovanović.

FIREFLY PRODUCTIONS - PROMO

 

Glumica Milica Janevski igra Sanju, prvu suprugu glavnog lika, koja je s njim od početka i pre nego je postao glumac, koja ga najbolje poznaje.

Sanja je lik "dostajanstven, prinuđen da spašava porodicu i preuzme odogovrnost za drugi deo priče, za decu", a Janevski ističe da joj je uloga bila teška i inspirativna "s obzirom na to da se radi o glumcima".

U seriji rađenoj po scenariju Vuletića i Petra Mihajlovića igraju i Boris Isaković, Mima Karadžić, Ljubomir Bandović, Dragan Marinković, Svetozar Cvetković, Dubravka Drakić, Krešimir Mikić, Izudin Bajrović i drugi.

Marinković je rekao da u zatvoru u "galeriji likova na rubu normalnog društva" igra Maslaćevog druga, optuženog za ubistvo kompletne porodice, dok Cvetković u seriji učestvuje "kao predstavnik prošlog veka u kome se raspad sistema dešavao na jedan način koji danas teško možemo da zamislimo".

"Publika može da vidi istinu o tom vremenu i kako jedan život može začas da se promeni. Prikazaće rane koje društvo nosi iz tog vremena", ocenio je Cvetković.

Kreativni direktor Fajerflaja Boban Jevtić je rekao da je rad na projektu počeo pre skoro dve godine reč, kao i da je reč "o velikom bestseleru, koji je istovremeno literarno veoma zanimljiva knjiga i važan dokument o vremenu". 

"Bilo je najkomplikovanije kako u knjizi takvog sadržaja, gde je sve psihološka drama, naći jasnu formu, da bude zanimljiva gledaocu. Pronađena je forma koja je zahtevnija. Odaljili smo se od knjige, uzeli smo dosta umetničke slobode, ali ostali verni motivima knjige", naveo je Jevtić.

Direktorka direkcije za multimediju Telekoma Srbija Aleksandra Martinović je rekla da će serija "Pad" ići na market Berlinala, pošto je "internacionalizacija igranih sadržaja strateški cilj Telekoma".

Komentari (0)

Kultura