Aktuelno iz kulture

Premijera filma "Oluja": "Priča o ljudskoj tuzi, posle ovoga niko više ne bi trebalo da zarati"

Komentari

Autor: Tanjug, 24sedam

17/01/2023

-

23:47

Premijera filma "Oluja": "Priča o ljudskoj tuzi, posle ovoga niko više ne bi trebalo da zarati"
Premijera filma "Oluja": "Priča o ljudskoj tuzi, posle ovoga niko više ne bi trebalo da zarati" - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Film "Oluja" reditelja i scenariste Miloša Radunovića večeras je premijerno prikazan u velikoj sali MTS dvorane i u tri sale bioskoba Galerija u Beogradu.

Premijeri potresne filmske priče o egzodusu 250.000 krajiških Srba sa svojih ognjišta 1995. godine prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić sa članovima Vlade Srbije.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Od ministara prisutni su bili Goran Vesić, Maja Gojković, Darja Kisić, Danica Grujičić i drugi, kao i izaslanica predsednika Srbije Suzana Paunović.

Premijeri u MTS dvorani pored Radunovića prisustvovali su Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Marija Mikić i drugi članovi glumačke ekipe.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Premijeri je prisustvovao i direktor dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac.

"Stvarno sam se trudio da ne pravim brutalan film. Ovo je film o ljudskoj tuzi. Nismo se bavili politikom. Pratimo četiri porodice nesrećne, bez političkih konotacija. Rat je zlo", rekao je Radunović novinarima pre prikazivanja.

"Oluja" je nastala na osnovu svedočenja nekolicine učesnika događaja, pada Republike Srpske Krajine i proterivanja srpskog stanovništva u istoimenoj hrvatakoj vojnoj akciji. Radunović je rekao da je snimio "tužan i mučan film" posle čijeg gledanja niko ne bi trebalo više da zarati. "Ne bih poželeo nikome da se ovo ponovi ikad više. Pogotovo ne nama", dodao je reditelj.

U holu na crvenom tepihu u crnom odelu i belim patikama, pojavio se i glumac Zlatan Vidović, koji u ovom filmu igra dve uloge, braću blizance.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Imam veliki osećaj odgovornosti i treme ali i sreće što smo završili ovaj film. Mnogo smo radili, bilo je raznoraznih neprilika i nedaća. Na kraju smo uspeli sve nekako da pobedimo jer smo verovali u ovaj projekat. Verovali smo da radimo nešto jako značajno, jako pošteno, istinito i potrebno", podelio je svoje prve utiske Vidović, prenosi 24sedam.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Uloga negativca u ovom filmu pripala je glumcu Marku Baćeviću. Iako je istakao da nije bila velika uloga, dodao je da je za njega bio izazov "u tako malo prostora ispričati kako je to zlo nastalo".

U filmu Ilija (Maksić) u želji da spreči dalje napade na selo, gde je zamalo ostao bez sina Petra, formira diverzantsku jedinicu sa ciljem da uništi neprijateljsko gnezdo.

Radnja se prepliće sa sudbinom Brace (Davor Janjić 1969-2022), koji je navikao da sve plaća i potkupljuje, pa čak i ljudski obraz, ali u toku "Oluje" doživljava snažan preokret, a poseban pečat priči daje osvetnička misija Daneta (Vidović).

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Film "Oluja" je radila "Omega produkcija" pod pokroviteljstvom Telekoma Srbije, a Radunovićevo ostvarenje je večeras imalo i tri rasprodate projekcije u Sinepleksu šoping centra "Galerija".

Redovna bioskopska distribucija filma počinje od 19. januara, a publiku očekuje i televizijska serija od 12 epizoda koja će biti emitovana za nekoliko meseci.

Komentari (0)

Kultura