Aktuelno iz kulture

Umetnički par Bogino-Vitas gostuje na Kolarcu: Muzika nema nacionalnost, Rahmanjinov u srcu svakog pijaniste

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2023

-

23:19

Umetnički par Bogino-Vitas gostuje na Kolarcu: Muzika nema nacionalnost, Rahmanjinov u srcu svakog pijaniste
Umetnički par Bogino-Vitas gostuje na Kolarcu: Muzika nema nacionalnost, Rahmanjinov u srcu svakog pijaniste - Copyright Prinskrin/Youtube/Veliko plavo

veličina teksta

Aa Aa

Muzički bračni par Konstantin Bogino i Miomira Vitas ističu da je kompozitor Sati bio poseban, a Rahmanjinov važan svakom pijanisti, za modnog kreatora Pjera Kardena da je bio desničar, dok je zabranjivanje ruske kulture danas užasna stvar.

Ruski pijanista Bogino rekao je Tanjugu da je Satijeva muzika vrlo originalna i da je bio "čarobnjak iz Arkeja", dok je sopranistkinja Vitas istakla da je ostao "poseban u svojoj neprevaziđenosti".

Bogino i Vitas će 22. januara sa svojim sinom violinistom Ljevom Teodorom Boginom održati koncert u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu na kome će izvesti dela Francuza Erika Satija i Rusa Sergeja Rahmanjinova.

Više od 30 godina porodica Bogino živi u Parizu, u neposrednom susedstvu gde je stanovao Sati (1866-1925), u predgrađu Arkej u kojem su čak osnovali festival u čast čuvenog kompozitora.

Na delima Satija nastalo je čitavo pokoljenje francuskih stvaralaca, koji su skupili hrabrost da budu kompozitori posle uticajnog Igora Stravinskog, koji je i sam cenio Satija. Bogino je podsetio da je od Satija "potekla ogromna reka pravaca u modernoj muzici".

"Jako volim minimalizam koji je u njemu, kada se u umetnosti nešto ogromo kaže sa mali sredstvima. Jednostavno. U nekoliko reči je fenomenalna istina", naglasio je Bogino.

Beogradski koncert će biti promocija CD-a muzičke porodice Bogino "Erik Sati". Posetioci će čuti "Stvari viđene s desna i s leva” za violinu i klavir, "Ženevjev od Brabanta” i dramsku simfoniju "Sokrat” za četiri ženska glasa (Sokrat, Arkibijad, Fedra i Fedon) i klavir, koju su već 2016. godine bili postavili u svom koncertnom prostoru u Arkeju.

"Za mene je njegova filozofija u tekstu jako važna. Usudio se da krene protiv germanskog uticaja u farncuskoj muzici, pa je napravio operu. To je njegov revolt protiv tradicionalizama u operi", naglasila je Vitas.

Bogino: Moji učenici vole klavir i ne pitam ih za nacionalnost, moj idol Đoković

Bogino je dodao da će na koncertu u Kolarcu svirati i Rahmanjina povodom 150 godina njegovog rođenja, dodavši da on "u srcu svakog pijaniste mora zauzeti ogromno mesto". Upoznavši se u Rusiji gde je Vitas bila na školovanju, par se venčao, a narednih desetak godina su živeli u Jugoslaviji, gde je ruski stručnjak predavao klavir na akademijama u Beogradu, Novom Sadu i tadašnjem Titogradu.

Od svojih tadašnjih učenika Bogino se prisetio Maje Rajković kao neverovatnog talenta, zatim Borisa Kraljevića, Čedomira Nikolića, Marije Bojanec i Alise Bečević.

"Neki su se razleteli po svetu, neki ostali, ali ne gubim kontakt i pratim ih. Preporučujem Bogdana Dugalića, jednog od mojih učenika", pomenuo je Bogino.

Poslednje više od tri decenije Bogino i Vitas žive i rade u Francuskoj, gde predaju učenicima iz raznih zemalja, a dolaze i u Beograd, dok je Bogino u onlajn vezi sa Moskvom i Turskom.

"Mi predajemo vrlo mnogo. Sad pokušavamo se udaljiti od aktivnosti, više se skoncentrisati na sebe i bliskim umetnicima, da se postignu rezultati", naveo je Bogino.

Prema njegovim rečima, danas prema učenicima treba držati distancu pošto je nakon jednog časa, okačenog na jutjub, gde držeći za ramena učenicu pokazuje kako da sedi za klavirom, dobio komentar da bi zbog tog kontakta u Engleskoj išao u zatvor.

Pošto formu održava igrajući tenis, Bogino naglašava da svaki čovek mora da se bavi sportom, jer je u zdravom telu zdrav duh, i ističe da je njegov "apsolutni idol (Novak) Đoković".

Tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine Vitas je učestvovala u demonstracijama u Parizu i Strazburu, i kad se jednom prilikom vratila okićena protestnim porukama zatekla je svog supruga u društvu u kojem je bio uticajni modni kreator Pjer Karden.

Bogino se prisetio da je Karden saznavši da je pevačica, a sam je "voleo da peva kafanski", upitao Vitas šta peva najradije. Prema rečima Bogina, kad je Vitas odgovorila da je "specijalista" za Šostakoviča i Stravinskog, Karden je pogrešno čuvši "sav bio beo".

"'Vi ste socialista!?' Bio je jako desno (opredeljen), ali jako simpatičan", naglasio je Bogino.

Upitan kako gleda na zabranjivanje ruske kulture i umetnika na Zapadu zbog ratnih sukoba u Ukrajini, Bogino je rekao da je to nešto "najgluplje i užasna stvar". Bogina je to pitala i jedna italijanska novinarka nedavno tokom masterklasa koji je držao u Veneciji.

"Rekao sam pogledajte moje učenike. Tu su Rusi, Ukrajinci, Italijani, Amerikanci, Francuzi... Niko nije pitao drugog ko je i šta. Oni sednu za klavir. To su ljudi koji imaju umetnički ideal, najčistiji, najuzvišeniji. Politika u tom kontekstu je tako prljavo i nisko. O tome se ne priča", rekao je Bogino.

 

Komentari (0)

Kultura