Aktuelno iz kulture

Ivan Karl za Euronews Srbija o Oskarima: Politika nominacija je kao po ključu nekadašnje Jugoslavije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2023

-

20:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američka Akademije filmskih umetnosti i nauka objavila je listu nominacija za najprestižnije filmske nagrade Oskar, a prema broju kategorija ubedljivo vodi film "Sve u isto vreme" (Everything Everywhere All At Once) koji je u trci za čak 11 nagrada. 

Po broju nominacija slede ga nemački film "Na zapadu ništa novo" i "Duhovi ostrva" sa po devet, dok je priča o kralju rokenrola "Elvis" osvojila osam nominacija.

Oda filmu u režiji Stivena Spilberga "Fabelmanovi" ima sedam, nastavak ostvarenja "Top Gan" šest i "Tar" po šest, "Crni Panter: Vakanda zauvek" pet i na posletku "Avatar: Put vode" četiri nominacije.

"Na zapadu ništa novo"

Ivan Karl programski konsultant televizija i profesor FEFA fakulteta za Euronews ocenjuje da nema mnogo iznenađenja kada je reč o ovogodišnjim Oskarima.

"Kao što kaže jedan od filmskih naslova - 'Na zapadu ništa novo'. Te nominacije su svake godine manje-više slične, s tim što u poslednje vreme imate politiku kao po ključu nekadašnje Jugoslavije. To znači da sve grane biznisa u Holivudu treba da budu adekvatno vrednovane u nominacijama i isto tako kada se podele Oskari", kaže Karl. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

On objašnjava da se sve ređe dešava da neki film osvoji sve glavne Oskare, jer Akademija filmskih umetnosti i nauka pokušava da obuhvati što je moguće više filmova.

"Ovaj broj nominacija za film 'Sve u isto vreme' lepo zvuči, ali je pitanje da li može da dobije svih jedanaest. Takav trend se završio sa filmovima poput 'Titanika' i 'Gladijatora' pre dvadeset ili trideset godina.Oskar je sada više jedno merilo dešavanja u filmskoj industriji koja sve više postaje striming industrija, a to znači da treba da budu namireni i veliki studiji i platforme i neke nezavisne produkcije", ocenjuje naš sagovornik.

Film se vraća na svoj "prapočetak"

"Sve u isto vreme", naučno-fantastična komedija sa Mišel Jeo i Džejmi Li Kertis bila je veliki hit u 2022. godini, a sada je i u najužem izboru za glavne Oskare.

Film je u bioskopima zaradio četiri puta više novca od originalnog budžeta - više od sto miliona dolara, a osvojio je i publiku i kritiku. 

Ipak, primetno je da su svoje mesto u glavnoj kategoriji našli i filmovi poput novog nastavka "Avatara", kao i "Top Gan: Maverik".

"Kad pogledate listu ovih nominovanih za najbolji film imate filmove koji drže bioskope u životu sa 3D spektaklima. Moguća su iznenađenja, jer živimo u vremenu u kom imate mnogo filmova i serija na platformama. Nekada je bilo manje filmova, a više tih velikih filmova, a sada ima mnogo filmova, ali nijedan nije nešto naročito veliki i neće ostaviti u neki poseban trag", smatra Karl.

On ističe da se produkcija kakva je nekada bila rezervisana za "velike filmove" preselila na televiziju, dok se film vraća na svoj "prapočetak".

"Danas je publika u IMAX bioskopima ili onim sedištima što se pomeraju, maltene deo filma i učesnik u radnji. Film se vraća na to da bude spektakl i tu spada 'Avatar', tu spada 'Top Gan', a povremeno se pojavi ponešto biografski poput 'Elvisa' koji liči na ono što je nekad bio mejnstrim, odnosno repertoarski film u Holivudu. Tu su i autorski filmovi čije su oaze manji ili veći festivali po svetu. Sve ostalo se preselilo na platforme", smatra Karl. 

Gledanost prenosa dodele Oskara neprestano pada

Ko će na kraju osvojiti prestižno priznanje saznaćemo na 95. dodeli koja će se održati 12. marta u Dolbi teatru u Holivudu, a prenosiće je ABC televizija.

Tanjug AP/Danny Moloshok/Invision/AP

 

Međutim, najvažnije filmsko veče u godini već dugo ne privlači pažnju javnosti kao što je to ranije bio slučaj. 

"Iz godine u godinu rejtinzi tog prenosa padaju. Pravili su neke incidente sa onim mešanjem koverata i drugim stvarima da malo podignu interesovanje, ali generalno ne vidim ništa što bi moglo da pomogne da se rejtinzi vrate na ono vreme kada je Oskar zaista imao veliki značaj, a to je 20, 30, 40 godina unazad", smatra Karl.

Kada je reč o njegovim favoritima, filmski stručnjak "navija" za Spilbergove "Fabelmanove".

"Gledao sam njegovu ličnu priču o njegovom odrastanju o tome kako je on ušao u svet filma. Voleo bih da dobije Spilberg, ali to ne znači da će tako i biti", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura