Aktuelno iz kulture

"Belo na belo": Spoj umetnosti, tradicije i savremenog kostima

Komentari

Autor: Zoran Radovanović, Euronews Srbija

26/01/2023

-

08:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tradicionalni kostim može da postane savremeni odevni predmet, pri čemu se kulturno nasleđe može s lakoćom približiti savremenom čoveku. 

To je tema izložbe "Belo na belo" na kojoj su modne dizajnerke Dragana Nikolajević i Vesna Matijević predstavile odevne i druge predmete s motivima preuzetim iz narodne nošnje u Vojvodini.

Njihovo nadahnuće bila je pretežna belina narodne nošnje.

"To je, u stvari, zajednička ideja oko čitave ove izložbe. Zato se i zove 'Belo na belo', jer je nama ideja bila da, u stvari, kao početnu osnovu uzmemo srpsku narodnu nošnju, tačnije narodnu nošnju iz Vojvodine. Ja sam rodom iz Srema i meni je ta narodna nošnja bila interesantna da je povežem, pre svega, sa belom košuljom", kaže Matijević.

Euronews/Rade Radivojša

 

U modelima Vesne Matijević, nova osnova narodne nošnje je još jedan ručni rad.

"S obzirom na to da je karakteristika te narodne nošnje iz Srema je belina… postoji tu beli vez, postoje neki detalji koji nisu toliko atraktivni kao neki drugi delovi narodne nošnje iz drugih delova Srbije, ja sam taj beli vez zamenila s jednim ručnim radom koji se nalazi u svakoj sremačkoj kući – a to je hekleraj", kaže umetnica.

Taj hekleraj, objašnjava Matijević, samo je deo postavke, a kada se ukloni, dobijamo jedan savremeni odevni predmet

Slično je postupila i Dragana Nikolajević, držeći se svog izražajnog sredstva – jasne linije.

"I meni je inspiracija bila ta narodna nošnja, jer ja vučem poreklo iz Vojvodine. Taj beli vez pokušala sam da obradim laserskim sečenjem, zato što je materijal moderan, moderna tehnologija i način izrade kako sam uopšte došla do ornamenata. I onda sam te ornamente koji su laserski sečeni aplicirala na modele", objašnjava Nikolajević.

Euronews/Rade Radivojša

 

Ona kaže da je njen rad u poslednje vreme zasnovan na održivosti i da akcent stavlja na takozvanu "sporu modu".

"To podrazumeva kvalitetne materijale i ručni rad. Pod kvalitetnim materijalima mislim, pre svega, na materijale prirodnog porekla: pamuk, vuna, svila, lan", kaže autorka izložbe.

Ona kaže da njeni modeli imaju svedene linije, jer teži minimalizmu.

"To negde spada u koncept održivosti. Što manje sečenja, što manje otpada materijala, tako da je to neki princip u kojem se ja trudim da radim, i da sa što manje postignem što više", kaže Nikolajević.

Dizajniranje odeće, uniformi i ekskluzivnih modela, sopstveni modni brendovi, kao i brojne nagrade, deo su biografije i Dragane Nikolajević i Vesne Matijević.

Njihova zajednička poruka je da ručni rad i uvažavanje tradicije imaju prednost nad masovnom proizvodnjom odeće.

Komentari (0)

Kultura